Апаратура от Българската Коледа постави наш център по епилепсия в топ 4 на света

OFFNews 16 декември 2019 в 14:39 2723 0

Снимка УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

В топ 4 в света се нареди Центърът по функционална и епилептична хирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” след като получи специален апарат и софтуер – дарение от Българската Коледа. Благодарение на него стана възможно да се извършва едновременно изследване с магнитен резонанс и електроенцефалография, съобщават от лечебното заведение.

„Апаратурата, която получихме, ни дава възможност да извършваме едно от най-високоспециализираните изследвания, каквито се правят само в реномираните центрове за лечение на епилепсия в Германия, Франция и САЩ. Това нововъведение ни поставя реално сред водещите центрове за хирургия на епилепсията”, обясни доц. Красимир Минкин – началник на Референтния център за функционална и епилептична хирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Доц. Красимир Минкин и доц. Петя Димова 

Началникът на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Марин Пенков уточни, че изследването ще трае около един час, за което време ще се получава по-точна и детайлна информация както за електрическата активност на мозъка, така и за анатомичните му особености.

Д-р Марин Пенков, доц. Красимир Минкин, доц. Петя Димова, Веска Събева

Над 300 пациенти с тежки епилепсии са оперирани в Центъра по функционална неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за последните 10 години. В повечето от случаите става въпрос за деца, тъй като болестта се проявява най-често в детска възраст. При около 70% от пациентите е постигнат пълен контрол над епилептичните пристъпи. Новото изследване ще позволи да бъдат оперирани и диагностицирани и най-сложните случаи, на които досега е отказвана хирургия.

Така изглежда специалният ЕЕГ апарат

Председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева изрази радостта си, че вече и най-трудните пациенти ще могат да се лекуват хирургично, за да престанат въобще пристъпите им или да получат значително подобрение.

По световни данни 1% от населението е с някаква форма на епилепсия. В България обаче поради съществуващата стигма голяма част от пациентите не се лекуват по Здравна каса, за да останат скрити от обществото, обясни г-жа Събева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови