Аптеките ще се проверяват по график, електронни рецепти ще има през ноември

OFFNews 09 април 2020 в 16:15 2457 0

Институциите, които проверяват аптеките, ще спазват определен график, за да няма струпване на хора в обектите. Това съобщи по време на брифинг в МС министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той допълни, че на ден ще имат право да извършват само по една проверка. Уточнението идва в отговор на недоволството сред собствениците на аптеки, които по-рано заявиха, че струпването на проверяващи от пет институции едновременно в един търговски обект е в противоречие на изискванията за безопасност в условията на епидемия.

Министър Ананиев коментира и възможността за въвеждане на електронни рецепти, след като стана ясно, че лекарите "изписват" рецепти по вайбър, за да не ходят пациентите до кабинета им. В тази връзка Кирил Ананиев съобщи, че електронните рецепти са част от Националната електронна здравна система, която се подготвя в партньорство с Информационно обслужване, и ще бъдат въведени най-вероятно през ноември.

В условията на извънредно положение хронично болните могат да получават лекарствата си по рецептурна книжка, както беше решено по-рано, а останалите могат да посещават личните си лекари, които продължават да работят, допълни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови