Архитектите: Обществената поръчка за детската болница е незаконна

OFFNews 08 ноември 2019 в 16:20 2566 1

Снимка Архив

Сградата на бъдещата Национална детска болница е незаконна, което прави незаконна и обществената поръчка. Тази теза беше защитена на кръгла маса, организирана от Камарата на архитектите в България (КАБ) с участието на водещи педиатри. Според специалистите сградата е в несъответствие с Подробния устройствен план, а за да се промени той, са нужни 2-3 години.

Покана за участие във форума е била отправена и към здравното министерство, което не е уважило дебата с присъствие. На кръглата маса са били обсъдени различни варианти, включително и разрушаването на сградата в двора на Александровска болница, която според обществената поръчка трябва да бъде достроена.

Според присъстващите на форума педиатри построяването на такова лечебно заведение изисква преустройство на цялостната педиатрична помощ, която към момента е представлявана от 14 структури в София. По думите на проф. Владимир Пилософ от Инициативния комитет за построяването на детската болница е твърде възможно да се получи разнобой в медицинската част, тъй като няма яснота как ще се съчетаят педиатричните екипи.

Присъстващите архитекти припомнят, че строежът в Александровска болница е на 35 години и не е бил консервиран и защитен, а проектът за детската болница се опира на изпитване на бетона отпреди 12 години. Според тях в обществената поръчка липсват животоспасяващи инженерни системи, с които всяка болница трябва да бъде оборудвана.

От КАБ настояват обществената поръчка да бъде прекратена и да се възложи предпроектно проучване и задание с изисквания към строителя. Архитектите декларират, че ако искането им не бъде удовлетворено ще организират протестни действия. Обмисля се вариант в понеделник участниците в дискусията да се съберат пред МЗ и да отправят въпросите си към ръководството на ведомството.

От КАБ припомнят, че обжалват обществената поръчка пред Върховния административен съд (ВАС). Делото във ВАС е насрочено за 11 ноември. След като съдът се произнесе, ще бъдат обсъдени протестните действия на гилдията, като очакванията са към тях да се включат педиатрите и пациентските организации.

МЗ възобнови обществената поръчка за Детската болница на 27 август, след като отпадна искането за налагане на временна мярка "спиране на процедурата" по търга. Определението на Комисия за защита на конкуренцията не беше обжалвано пред Върховния административен съд и към настоящия момент също е влязло в сила.

Прогнозната стойност на поръчката е 95, 4 млн лв. С ДДС. Болницата трябва да бъде изградена на мястото на недовършения корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница. Общата площ е 45 000 кв. м., в два 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена и да разполага с 350-400 легла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

1

OtSofia

10.11 2019 в 00:10

Кажете имена - на първоначалния проектантски колектив, на настоящите експерти, на въпросните служители на КАБ, на "ОФ" организациите на обществени начала. Кажете също така кой орган на КАБ бе ангажиран с писане и приемане на текст срещу Националната педиатрия и подаване на обжалване пред ВАС. Никак не е без значение политическата обвързаност на лицата от КАБ, заети с провалянето на проекта и строителството на педиатрията. Вадите на амбразурата проф. Пилософ, но той не е толкова глупав да не знае, че нулевите му познания по въпросите на строителството не са за пред хора. Проблем е, че тази медия не е взела предвид всички мнения и така изказванията, преразказани по-горе, на противниците на детската болница, оставят неприятното чувство за фалшива новина.