Архитектите: Строежът на детската болница е престъпен компромис

OFFNews
28 ноември 2019 в 16:15 | 1138 |1

„Няма как да се примирим с решението на ВАС, това би бил чудовищен престъпен компромис с националната детска болница. Ще алармираме всички национални и европейски институции, които имат отношение към спазването на правилата. Това каза пред БНР арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на УС на Камарата на архитектите в България (КАБ), чиято жалба срещу обществената поръчка за национална детска болница беше отхвърлена.

Тя каза още, че КАБ ще организира допълнителни експертизи и действия, за да убеди обществото и управляващите, че сградата предложена от здравното министерство е рискова.

Според нея конструктивното обследване на сградата, което МЗ е представило към обществената поръчка, залага на изпитвания, направени преди 12 години – на бетона и на армировката.

"Това е все едно да поставите диагноза и да назначите лечение на базата на изследвания, направени преди 12 години. Това крие огромни рискове“, допълни арх. Бакалова. Тя беше категорична, че обществената поръчка не може да гарантира качеството на бъдещата детска болница.

„Да се примирим, означава да бъдем мълчаливи свидетели на едно престъпление", каза още представителят на Камарата на архитектите в България.

Препоръчани материали
OtSofia

Рейтинг : 915

29.11 2019 в 13:42 1
+ 0
- 0
Ако ПБакалова повика пак Методи Андреев за експерт, той пак няма да има какво да каже против носимоспособността на готовия груб строеж на НМДБ, освен да потвърди, че този груб строеж е отличен за нуждите на обществените сгради (посочи-административна, други казват МОЛ). Извън това от партийна солидарност той се помъчи да приведе срещу НМДБ архитектурни аргументи, но не му се получи, уви. Както и на вас. Апропо-НВ на мястото е над 560 м., въобще не е ниско, малко повече от Света Неделя. Препоръчвам да се възложи на Методи Андреев да използва несъмнените си качества на експерт по отваряне на досиета на ДС (моите уважения!), не се съмнявам, че "много ще ви зарадва" представящите се за представители на архитектите, и обкръжението ви. И не използвайте Камарата на архитектите нито за лични вендети и цели, нито за партийни мероприятия. Разходвайте значителния членски внос по предназначение.