Аркади Шарков: Всеки може да излъже за болничните, защото няма електронна система за проследяване

OFFNews 20 ноември 2019 в 13:10 3292 0

Снимка Архив

„Това е обичаен маниер на премиера. Издига се някаква тема в обществото, следи се 2-3 дни как върви процесът „за“ и „против“ и казва, че няма да я бъде тази работа. Това са вече дадени права. В момента, в който по рязък начин, както в случая, поискаш да ги отнемеш, то тогава естествено ще се надигне народът срещу това."

Това каза в коментар за оттегленото предложение на управляващата коалиция за болничните здравният икономист Аркади Шарков пред БНР.

Според него всеки ще намери начин да излъже за болничните, ако иска, защото няма електронна система за проследяване на подобен тип дейности.  

"На всички нас се взема процент от осигуровката и отива за осигуряване за общо заболяване. Можеха да кажат - този процент няма да ви го вземем, съответно махаме първия, втория или третия ден болничен. Тогава ние нямаше да се чувстваме ощетени“, каза още Шарков.

Той бе категоричен, че когато се прави такава промяна в закона, оценката на въздействието трябва да бъде съпроводена с икономически и социален анализ.

Днес от Експертния клуб за икономика и политика представят анализ на тема „Достъп до здраве“, посветен на достъпа до лекарства в България. Докладът е с предложения как да се увеличи достъпът до лекарства и терапии за български пациенти, редом с оптимизация на публичния ресурс.

По думите на Шарков подобна практика има в държавите от ЕС. Експертният анализ обхваща периода от  2015 до 2018 г. и показва, че при замяна на един вид терапия с нейна аналогична могат да бъдат спестени пари, за да се увеличи достъпът на българските пациенти до повече терапии от същия вид. 

Другата част от анализа е свързана с регулациите, каза Аркади Шарков и уточни: „В Европа са създадени благоприятни регулации за задържане на медикамента на пазара. В България единствената регулация, която е създадена, е, че трябва да е с по-ниска цена от неговия референт. Няма стимули за лекарите да ги предписват. Няма и информация от ведомствата по отношение на това какво представляват биологичните и биоподобните медикаменти“.

Експертът подчерта, че са необходими информационна кампания и регулаторни изменения. Повишаването на конкуренцията създава и предпоставки за намаляване на цената, които могат да се използват за по-широк достъп до лечение, категоричен бе той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови