Аспиринът пази белите дробове от мръсния въздух, твърдят учени

OFFNews 08 октомври 2019 в 11:00 1954 0

Снимка Pixabay

В ново изследване американски учени твърдят, че аспиринът и другите нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) възпрепятстват възпалението на белодробните клетки и могат да ги защитят от замърсения въздух. Резултатите са публикувани в в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicin.

Мръсният въздух уврежда краткосрочно и дългосрочно организма ни. Един от начините, по които вреди, е възпалението на клетките на белите дробове. Затова е логично да се предположи, че аспиринът и другите НСПВС могат да имат защитно действие.

В посоченото проучване експертите са използвали база данни от дългосрочно изследване от 1960 година, което проследява здравословното състояние на 2280 доброволци от район в Бостън. В този район от 1995 г. се правели редовни измервания на качеството на въздуха. Изследователите анализирали над 3000 посещения при лекари през периода 1995-2012 г. (повече от 1000 доброволци на средна възраст 72 г.).

Както се очаквало, при хората подложени на въздействието на замърсен въздух в деня на изследванията, функциите на белите дробове били влошени. Състоянието на дробовете след скорошен прием на нестероидни противовъзпалителни средства било по-добро, от случаите, в които тези препарати не били използвани.

Според оценката на учените белите дробове на хората, които приемали посочените лекарства, почти два пъти по-рядко страдали от последствията от замърсения въздух. Резултатите показали, че аспиринът и другите НСПВС могат да защитят белите дробове от кратковременни вредни емисии.

"Важно е да се минимизира въздействието на мръсния въздух, което е свързано с множество неблагоприятни последствия за здравето от рак до сърдечносъдови заболявания", казва водещият автор на проучването Хю Гао, научен сътрудник в Училището за обществено здраве "Мейлман" към Колумбийския университет.

Изследването има някои ограничения. Първо, учените се доверяват на субективните впечатления на хората приемали нестероидни противовъзпалителни средства, които могат да бъдат и погрешни.

Второ, не са били определени дозата и приема на тези препарати, необходими за реална защита на белите дробове от краткотрайни вреди.

Трето, ефектът се наблюдавал само при хора, които приемат аспирин, а извадката на използвалите други НСПВС е твърде малка, за да има обективна оценка за потенциала на преимуществата им.

Авторите отбелязват, че е необходимо по-мащабно изследване, преди посочените лекарствени средства да бъдат обявени за сигурна защита от замърсения въздух.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови