Аутизмът е епидемия, а в България няма статистика за засегнатите деца

OFFNews 22 януари 2020 в 23:03 6724 0

Снимка Neuro-Therapy.eu

Детската психиатрична клиника "Св. Никола" в София в момента записва часове за обследване на деца с разстройства от аутистичния спектър чак за месец август. В областните болници, за такова обследване се чака 5-6 седмици.

Въпреки това, в България не се води статистика за ръста на децата с аутизъм и сродни разстройства, като в световен мащаб той е от 1 на 10 000 деца през 90-те години до 1 на 50 - 1 на 168. Почти не се предлагат и медицински услуги за лечението на придружаващите аутистичния спектър здравословни проблеми.

За това алармира с писмо до медиите Станислава Чуринскиене, председател на организацията за ранна интервенция „Всяка дума”. Много деца пък изобщо не получават официална диагноза, тъй като родителите им се притесняват от стигма и отхвърляне в детски градини и училища.

Няма официална статистика, колко са децата с аутизъм в България през 2019 г., но в момента за обследване, оценка на развитието и поставяне на диагноза в детска психиатрия „Св. Никола” София записват часове чак за август. По-спокойно е положението в областни болници, като варненската „Св. Марина”, където се чака около 6-8 седмици.

Скокът в търсенето на диагностика на развитието показва не само по-добра информираност на родителите, но и продължаващо нарастване на проблемите в развитието от аутистичния спектър, коментира тя.

В САЩ през миналата година в аутистичния спектър е било диагностицирано 1 на всеки 59 деца, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията. За сравнение, през 2000 г. статистиката е била 1 на 150, а в началото на 90-те г. – 1 на 10 000. Не е много различна статистиката и в Европа. В Дания проблемът се среща при 12.4 на 1000 деца, 26.8 на 1000 в Исландия, 5.4 във Франция, според официално изследване на Аутизъм Европа.

В САЩ, Канада и други държави се прилагат и терапии за придружаващите аутистичния спектър физиологични проблеми – стомашно-чревни, метаболитни и др., което е възможно да подобри в значима степен функционирането на децата. У нас обаче, са единици институциите, които предлагат такъв тип терапии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови