Автобусни спирки мерят температурата на пътниците в Южна Корея

OFFNews 13 август 2020 в 15:15 1944 0

Снимка Архив

Южна Корея откри нов високотехнологичен фронт в битката срещу коронавирус, като постави на автобусните спирки кабинки с врати, които проверяват температурата, и ултравиолетови лампи за дезинфекция, предаде Франс прес.

Десет кабинки са монтирани в северозападен сеулски квартал. Те предлагат защита от мусонните дъждове, лятната жега и коронавируса. За да влязат, хората трябва да застанат пред автоматична термографична камера. Вратата на кабинката ще се отвори само ако температурата на човека е под 37,5 градуса. По-ниско е монтирана камера за проверка на деца, съобщи БТА.

В кабинката със стъклени стени, които струват около 100 милиона вона (84 000 долара), климатичните системи имат ултравиолетови лампи, които убиват вируси, като същевременно охлаждат въздуха.

Поставен е диспенсър с дезинфектант, а хората са посъветвани да носят маски през цялото време, като стоят един от друг на най-малко метър разстояние. Има и безжичен интернет.

Откакто са монтирани миналата седмица, всяка кабинка е използвана от около 300 до 400 души дневно, каза представител на проекта за кабинките.

За да не си изпускат хората автобуса, има монтирани табла с информация кога пристига съответното превозно средство и екран, на който се следи на живо трафикът.

Южна Корея понесе един от най-тежките първоначални удари от коронавируса извън Китай, но като цяло успя да постави под контрол болестта чрез мащабната си програма "проследяване, тестване и лечение", като не наложи задължителни ограничителни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови