БАБХ: У нас не е внесено заразено свинско от Испания

OFFNews 26 август 2019 в 17:15 2312 0

Снимка Архив

Към момента разпространението на засегнатите продукти с листерия е само на територията на Испания, заявиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в отговор на запитване от OFFNews от 22 август

От ЕК е изпратена информационна нотификация за насочване на вниманието по системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF).

Системата RASFF дава възможност на компетентните органи бързо да обменят и разпространяват информация, относно сериозни преки или косвени рискове за здравето на хората във връзка с храни или фуражи, с цел да се даде възможност за предприемане на бързи мерки за противодействие на такива сериозни рискове.

България извършва свободна търговия с месо с държавите членки, включително и Испания. Месото получено от държавите-членки подлежи на официален контрол от БАБХ на база оценка на риска. При констатиране на нарушение се предприемат всички мерки разписани в законодателството. Към момента няма информация за нарушения при получаване на месо от Испания.

Испанските власти са предприели всички мерки за спирането от продажба и изтеглянето от пазара на всички продукти за които има съмнение, че представляват риск за общественото здраве.

При получаване на информация по системата RASFF за разпространение на продукти с листерия от Испания БАБХ ще предприеме всички необходими действия за предпазване на потребителите.

Припомняме, че по-рано този месец Испания се обърна към Световната здравна организация (СЗО), за да предупреди, че разпространяващото се в страната заболяване листериоза вече е международна заплаха. 

Предупредени бяха и европейските власти заради възможността да се идентифицират случаи на листериоза в други страни. Според източници от здравното министерство в Мадрид, цитирани от местните медии, мярката е предпазна - заради опасността туристи да са яли заразени продукти в Испания. 

В някои страни препоръчаха на бременните жени да се въздържат от пътуване в Испания, тъй като болестта може да предизвика спонтанен аборт или да увреди плода. 

Листериозата е инфекция, която поразява централната нервна система, способна е да предизвика менингит и енцефалит. Болестта не се предава от човек на човек, източник на заразата са хранителните продукти и водата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови