БЛС: Лечението не е търговия с лекарства

От съсловната организация категорично не приемат предложението на КРИБ за замяна на оригинално лекарство с генерик в условията на COVID-19 в Закона за извънредното положение

OFFNews 02 април 2020 в 17:35 1632 0

Българският лекарски съюз категорично не приема промените в Закона за извънредното положение, с които се създава възможност, когато дадено лекарство не е налично в аптеката, да бъде замествано с генерик, заявават в позицията си до институциите от съсловната организация.

Според БЛС това предложение е в ущърб на пациентите и лекарите и обслужва търговски интереси. Подобни промени могат да доведат до сериозни последствия за здравето на пациентите и да предизвикат конфликти по оста „лекар – пациент – фармацевт“, смятат медиците.

Задължение на аптеките е, ако даден медикамент липсва в аптеката, да може да бъде доставен на клиента в определен срок. Изключение се прави само, когато става дума за медикамент, който е спрян от производство или чийто внос е спрян, за което трябва да бъде уведомен първо лекарят, а след това фармацевтът.

Има три условия, които трябва да са изпълнени, за да се реализира генеричното заместване на медикаменти в аптеките, заявяват от БЛС:

– аптеките не трябва да имат вертикална интеграция – т.е. складове и производители не трябва да имат собственост на аптеки.

– заместването трябва да става по желание на пациента, но със знанието на лекаря, защото лечебният процес е процес на наблюдение и лекарят трябва да знае какво се случва с пациента му.

– заместването е винаги в посока надолу, към по-евтино лекарство. Не е позволено заместване с по-скъпо лекарство.

Според Лекарския съюз нито едно от тези условия не е посочено в даденото предложение. 

От съсловната организация напомнят, че лечението не е търговия с лекарства.

"Лекарят е този, които следи тяхното здраве и обсъжда предварително със своите пациенти назначаването на терапия. Фармацевтите не могат да диагностицират, не могат да проследяват заболяването и не могат да лекуват. Това е грижа и отговорност на лекарите! Задължението на фармацевтите е да отпускат предписаното лекарство.", напомнят от съсловната организация.

БЛС предупреждава, че ако подобни безумни предложения бъдат приети, лекарите ще откажат да изписват рецепти. 

"Нека е ясно: и ние бихме могли и да предложим безумни решения, като например: За срока на извънредното положение медикаментите да се получават от пациентите директно в кабинета на лекаря, вместо в аптеките. Не го правим, защото вярваме, че всеки трябва да изпълнява задълженията си и да носи своите отговорности на база на това, за което е учил и което е завършил, казват още от БЛС.

БЛС е против смесването на медицината и лечебния процес с търговията! В тези трудни времена лекарят трябва да бъде оставен да лекува, а не да бъде превръщан в заложник на немедицински претенции от определени лица. Вместо да бъдем подпомогнати в този кризисен момент ние сме атакувани. Спрете набезите срещу лекарите!", призовават от съсловната организация

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови