БЛС: Няма да има ограничения за профилактичните прегледи

OFFNews 13 декември 2019 в 14:25 1951 0

Снимка Pixabay

Няма да има ограничения за профилактичните прегледи, съобщи председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров на брифинг днес.

Заявлението е в отговор на притесненията на общопрактикуващите лекари, че в проекта на Национален рамков договор е заложено пациентите в остри състояния да не се подлагат на профилактичен преглед.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) излязоха с позиция, в която твърдят, че подобен текст ще ограничи възможността на здравноосигурените пациенти да се възползват от профилактичните прегледи, ако посетят личният си лекар по спешност. Според джипитата това е несправедливо, тъй като точно тези българи генерират основния приход от здравни осигуровки.

Джипитата настояват и да се премахне фиксираната продължителност на прегледа, която според сега съществуващите нормативи е 20 минути. Според тях подобно лимитиране лишава пациентите от качествена медицинска помощ. От НСОПЛБ също предупредиха за опасността хронично болните пациенти да заплащат част от лекарствената си терапия, заради заложени промени в проекта за НРД.

"Категорично се договорихме да е възможно лекарят да направи профилактичен преглед, когато пациентът е посетил джипито при друг повод. Не е редно да се карат пациентите да идват специално за профилактичен преглед", обясни д-р Маджаров.

По думите му в този вид НРД удовлетворява в голяма степен БЛС и ще бъде подкрепен и подписан. Той каза още, че преговори с НС на НЗОК са водени и късно снощи.

Маджаров увери, че спорният чл. 49, който ограничава плащането на групи лекарства от НЗОК, предназначени за хората с хронични заболявания, е неприемлив и от съсловната организация ще настояват да не фигурира в НРД. 

"Категорично няма да има проблеми - нито при лекарите, нито при пациентите при изписването на тези лекарства", заяви председателят на БЛС и допълни, че всички интерпретации преди приемането на Рамковия договор са несъстоятелни.

По повод профилактичните прегледи д-р Маджаров обясни, че е била постигната договорка да е възможно личният лекар да направи профилактичен преглед, когато пациентът го е посетил по друг повод. "Не е редно да се карат пациентите да идват специално за профилактичен преглед", съгласи се той.

Какво предвиждат промените в проекта на НРД 2020:

- да се повишат цените на всички дейности - за клиничните пътеки и процедурите с 14%;

- да се намалят обемите за прием в болниците със 7%;

- да се премахне ограничението за спиране на хоспитализациите, ако бюджетът на лечебното заведение е свършил. Болниците няма да отказват прием и няма да се връщат пациенти, въпреки че ще имат лимит.

- да се премахне лимитът за профилактика при личните лекари. Според статистиката 54% от българите си правят такива прегледи.

По думите на председателя на БЛС с този Рамков договор се прави първа стъпка към осигуряване на качествена профилактика на гражданите.  Д-р Маджаров увери, че няма спорни моменти по договореното в НРД и допълни, че той може да бъде предоговарян всяка година, в рамките на 3 години.

Днес БЛС провежда извънреден събор, на който се отчита финансовото изпълнение на бюджета до 30.11.2019 г. и ще бъде приет проектобюджет за 2020 г. Ще се обсъжда Националният рамков договор и ще бъде делегирано правото на избраните от УС на БЛС представители за подписване на НРД 2020.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови