БЛС: Първите три дни болнични да се плащат от този, който прибира осигуровките

OFFNews 14 февруари 2020 в 13:07 1457 0

Снимка Архив

Първите три дни от болничните трябва да се плащат „от този, който прибира парите от осигуровките“, това съобщи по БНР д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Според него темата с „фалшивите болнични“ се преекспонира. „Не приемаме израза "фалшив болничен лист". Досега поне аз не съм, а пък не знам и някой от моите колеги да го е видял как изглежда", допълни д-р Николай Брънзалов.

По думите му никой – било то човек или организация, не може да определи дали даден болничен лист е „фалшив“, ако той не кореспондира директно със здравословното състояние на пациента. Лекарят няма нищо общо с последващия контрол за това какво прави пациентът, след като излезе от кабинета му, подчерта специалистът.

Според статистика, цитирана от д-р Брънзалов най-много болнични се издават във фирмите с персонал до 9 души и в такива над 500.

"В тези, които са над 500, по понятни причини има много повече заболели хора, но какъв работодател ще бъда аз, след като имам 9 човека служители и не знам какво се случва с тях, че 5 са ми се разболели?“, коментира представителят на БЛС.

Според него работа на съответната служба по трудова медицина, с която е сключил договор работодателят, е да провери защо в има по-голяма заболеваемост.

Позицията на съсловната организация е, че работодателят може да получава информация по електронен път от НОИ за издаден болничен, а службите по трудова медицина да контролират дали съответният работник се лекува. Според д-р Брънзалов не е работа на лекаря да осъществява контрол върху режима на пациента.

Заместник-председателят на Лекарския съюз подчерта, че становището на общопрактикуващите лекари се базира на статистика. Заболеваемостта нараства с възрастта. За повишаването на заболеваемостта у нас има обективни причини – застаряващото население. Най-много болнични се издават не по празниците, а в периода на сезонния грип – през януари и февруари, уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови