БЛС: Ваксини трябва да се слагат

OFFNews 11 ноември 2019 в 11:08 1415 0

Снимка Архив

Българският лекарски съюз подкрепя намерението на здравния министър да обжалва решението на Административния съд в Сливен, който обяви за дискриминация неваксинирано дете да не бъде допускано на детска градина. Това заяви по Нова телевизия д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС.

„Ваксини трябва да се слагат, защото предпазват от заболявания, за които няма друго лечение”, заяви д-р Брънзалов.

„Една част от децата не могат да образуват достатъчно висок титър на антителата, въпреки ваксината. Друга част имат противопоказания за поставянето на въпросната ваксина, на тях не трябва да бъде поставяна, но те са в риск”, заяви д-р Брънзалов.

По думите му в страната има 95% ваксинално покритие при децата. Тези 95% пазят останалите 5 %, за да не се появи въпросното заболяване. 

„Това са сериозни заболявания, това не е хрема”, предупреди лекарят.

По-рано главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че децата, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини са под 1%. В случая от Сливен детето е с непоставени ваксини заради антиваксърската позиция на родителите си.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция в Сливен обжалват на следваща инстанция решението на Административния съд в Сливен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !