БЛС осъди поредната проява на агресия към медици

OFFNews 10 септември 2019 в 08:05 2401 0

Снимка Pixabay

Българският лекарски съюз остро осъжда поредния случай на агресия над медицински лица и изразява безпрекословната си подкрепа към лекарите и медицинските сестри от Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново, както и към всички медици, работещи в лечебното заведение, се казва в официална позиция на съсловната организация.

Както съобщихме вчера, близките на пациентка са нападнали дежурния екип в търновската болница, със заплахи, защото според тях не била лекувана правилно. Жената е била хоспитализирана през август заради пневмония, но по собствено желание е напуснала стационара, за да отиде на… сватба. Когато се върнала, вследствие на недовършената терапия, здравето й било влошено. Това станало причина за отправяне на заплахи към екипа, който приел болната отново, въпреки че първоначалното лечение останало за сметка на болницата. 

Случилото се с лекарите и сестрите от Велико Търново е поредната проява на осъдително и неприемливо отношение, заявават от БЛС. Категорично неприемливо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става заложник на собственото си призвание.

От съюза призовават да бъде създаден работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си. Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в лечебните заведения, защото там не е мястото за саморазправа и насилие.

Проблемът с агресията над медици ще бъде сред темите на предстоящата среща на между ръководството на БЛС и главния прокурор Сотир Цацаров. БЛС се присъединява към призива на управителя на Специализираната белодробна болница д-р Стела Денчева и призовава за съпричастност към нападнатите колеги, се казва още в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови