БЛС за случая с починалото 3-годишно дете: Стигна се дотам уважавани лекари да бъдат опетнени без доказателства

От съсловната организация излязоха с позиция по резултатите от проверката и призоваха за повече доверие

OFFNews 11 декември 2019 в 12:30 3524 0

Снимка OFFNews

"Сега, когато вече имаме резултатите от проверката, стана ясно, че в този случай се касае за изключително тежка инфекция, протекла по възможно най-бързия начин - двустранна пневмония с кръвоизливи в надбъбречните жлези, състояние несъвместимо с живота. Настъпващо изключително бързо. За съжаление, науката не е всесилна, в световен мащаб загиват повече от 800 хил. души от пневмония годишно", каза д-р Маджаров, председател на БЛС. На брифинг пред журналисти той поднесе съболезнованията към близките на починалото дете от името на съсловната организация и обясни, че досега съюзът е запазил мълчание, за да изчака резултатите от проверката.

Д-р Маджаров подчерта, че този нещастен случай е довел до това неоснователно да бъдат обвинени лекарите, които са се борили за живота на детето. "Неоснователно беше наранена д-р Елена Георгиева. Стигна се дотам, че в обезкръвената специалност „Педиатрия“ се получи допълнителен отлив. Стигна се дотам уважавани лекари да бъдат опетнени без доказателства. Искам да заявя, че ние имаме право да се защитим. Заставаме твърдо зад колегите, когато бъдат нападани без доказателства", заяви председателят на БЛС.

Д-р Маджаров коментира, че в случая с починалото дете бащата, потърсил помощ в Педиатрията, е трябвало да изчака повече, но притеснен за детето е потърсил е помощ в следващо лечебно заведение, което е изгубило ценно време. Това показва, че в такива ситуации хората не знаят къде да потърсят помощ.

"Настояваме, ако не тази година, през следващата за всички български граждани да е ясна пътната карта, къде трябва да се потърси помощ. Това са големите лечебни заведения със спешни приемни портали, в които трябва да има неотложни кабинети и всички ние, независимо дали сме от столицата или не, когато видим голям червен кръст, да знаем, че там може да потърсим помощ", заяви председателят на БЛС.

"Истината е, че сега нормативно е разписано, че всеки трябва да търси неотложната помощ, с която личният лекар има договор. Това е мъртва нормативна уредба, която трябва да бъде премахната, защото създава неяснота пред пациентите. Наредбата, която казва, че трябва да търсим неотложна помощ по „гаражи“, защото на всички вече ни е ясно, че е невъзможно личните лекари да бъдат на разположение 24 часа, 365 дни в годината, е недомислие и води само до объркване."

Д-р Маджаров коментира и състоянието на Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев", която среща трудности в окомплектоването на екипите си, заради отлив на специалисти:

"Това не е болница, която посреща масово пациенти. Тя е окомплектована да лекува случаи, с които не могат да се справят останалите педиатрични отделения. Надявам се максимално бързо да се преодолее негативният ефект от случилото се, защото, макар и с намален персонал, те продължават да приемат и стаите са пълни с деца с тежки заболявания. Педиатрията се занимава със случаи, които са изключително редки и изискват специална компетентност. Това води до задлъжняването ѝ, защото понякога деца се лекуват с месеци, до изясняване на състоянието, защото има изключително много синдроми и заболявания, които са редки и трудно се диагностицират.
Ролята на педиатричната болница е тази и ние трябва да я подпомогнем", заяви д-р Маджаров.

Той призова медиите да се борят за истината и да градят доверие, защото всички имат необходимост от това.

"И в съвремието стават чудеса, но те са възможни, когато вярваме в своя лечител и му имаме доверие", каза председателят на БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews