България е на второ място в ЕС по недоверие към ваксините

OFFNews 30 септември 2019 в 10:55 1524 0

Снимка Pixabay

Най-негативно настроени към ваксините са в Полша, България е на второ място в ЕС, съобщи проф. Мира Кожухарова, бивш национален консултант по епидемиология в сутрешния блок на bTV.

По думите й през последните 8 месеца, по сигнал на педиатрите в София, 385 деца не са били ваксинирани. През миналата година без задължителни ваксини са били 545 деца.

Педиатърът д-р Захаринка Гочева сподели, че за последните 5 години отказите от имунизации са се увеличили двойно. Тя добави, че за да не възникне опасност от разпространение на заболяванията, над 95% от децата трябва да бъдат имунизирани. 

Интерактивна статистика на сайта на „Би Би Си” показва, че 40% от българите вярват, че ваксините са безопасни, а 57% смятат, че те са ефективни. Най-висок е процентът на хората, които смятат, че имунизациите са важни за децата – 71%.

Цитирано бе и проучване на „Уеллкъм Тръст”, което включва повече от 140 хил. души в над 140 държави. В него се наблюдава особено висок брой на европейци, които не вярват на ваксините. България не прави изключение. Около 50% в източната част и малко над 60% в западната част на Стария континент показват доверие във ваксинацията.  Най-високо доверие има в азиатските страни и Африка. 

Припомняме, че СЗО посочи разколебаването на доверието във ваксините като една от 10-те основни опасности за 2019 г. Организацията обедини усилия с Европейската комисия, за постигане на по-голям обхват на ваксинацията срещу смъртоносни заболявания

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови