България остава в епидемична обстановка. Пада карантината за идващи от Великобритания

OFFNews 16 юли 2020 в 07:00 5829 0

България остава в състояние на извънредна епидемична обстановка. Тя трябваше да приключи днес, но с вчерашно решение на правителството също се удължава до 31 юли 2020 г.

"Удължаването на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, ще даде възможност да се засили прилагането на временни противоепидемични мерки, с цел ограничаване разпространението на заболяването и опазването на живота и здравето на гражданите", аргументира решението правителствената пресслужба.

Отпада обаче задължителната 14-дневна карантина за влизащите на територията на страната хора от Великобритания, също считано от днес - съгласно заповед на здравния министър Кирил Ананиев, подписана вчера.

От 16 юли без 14-дневна карантина и без PCR тест могат да влизат всички български граждани, граждани на ЕС, Великобритания и Северна Ирландия, на страните от Шенгенското споразумение (вкл. Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан), Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Украйна, членовете на семействата на български граждани и лицата, които са във фактическо съжителство с български гражданин, хората със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, както и имащите разрешение за пребиваване в държава членка на ЕС, Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение (вкл. Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства.

Отрицателен PCR тест от последните 72 часа ще се изисква за влизащите от Швеция, Португалия и всички трети страни, с изключение на изброените по-горе. Ако нямат такъв, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина. Допускат се изключения за пътуващи по хуманитарни причини, свързани с тях или техните съпрузи или роднини по права линия (без ограничения) и по съребрена - до втора степен вкл. и др.

Със заповедта от 15.07.2020 г. може да се запознаете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови