България повишава степента на риск заради коронавируса

OFFNews 01 февруари 2020 в 15:28 2253 0

Министърът на външните работи Екатерина Захариева призова българите, където и да се намират по света, да не пътуват до Китай заради разпространението на коронавируса. Призивът дойде след заседанието при премиера, в което участваха още министрите на здравеопазването и на вътрешните работи.

Заради заболяването страната ни повишава степента на риск до Ниво IV, обяви Захариева:

„Имаме готовност да вдигнем и до максимална пета степен, но това ще се случи в понеделник или във вторник. Наблюдаваме ситуацията“, допълни тя.

През следващата седмица здравните министри на Европейския съюз ще се срещнат в Брюксел, за да бъдат набелязани допълнителни мерки за действие.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев увери, че властите у нас вземат всички необходими мерки. На три летища в страната има медицински екипи, които ще проверяват всички пътници, идващи от страни, в които са регистрирани случаи на коронавируса:

„Още със стъпването на територията на страната – на летище София, на летище Варна или на летище Бургас, всеки ще премине през термокамерата, поставена на МВР контролата, и ако се установи, че някой има температура или друго неразположение, ще бъде насочен към Военномедицинска академия или към лечебните заведения, които сме определили във Варна и в Бургас“.

Докато течеше съвещанието се разбра, че едната българска студентка, която беше в китайския град Ухан, вече е в Германия, където ще остане под карантина. Двама български студенти са в генералното консулство в китайския град и предстои да бъдат транспортирани към Франция. Оттам с военен хеликоптер „Спартан“ те ще бъдат докарани във ВМА в София, където ще бъдат поставени под наблюдение за две седмици. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови