Българите, които се завръщат от заразен с коронавирус район, да се готвят за ''доброволно отшелничество''

Ръководителят на българския кризисен щаб обясни какви ще са предпазните мерки срещу заразата

Янка Петкова 24 февруари 2020 в 20:40 6433 1

Всеки, който е бил в район с разпространение на коронавируса, носи лична отговорност към здравето на близките, приятелите и колегите си. Той трябва да е подготвен за доброволно отшелничество и ако прояви симптоми на заболяването, веднага да потърси личния си лекар.

Това съобщи ген.-майор проф. Мутафчийски, началник на ВМА и ръководител на новосформирания Кризисен щаб. В щаба са привлечени всички експерти, които имат отношение към мерките за неразпространение на заразата.

Щабът ще координира информацията между отделните ведомства, отговорни за контрола и контингентите, които се прибират от критични региони.

Проф. Мутафчийски съобщи още, че са изработени алгоритми за изолиране и проследяване на потенциални пациенти. Той определи досега взетите мерки като задоволителни.

Всички летищни терминали в страната са оборудвани с термокамери и екипите са обучени как да реагират при откриване на потенциално заразен пътник.

До седмица ще бъдат поставени термокамери по сухоземните и морските граници. Докато това се случи, ще се използват термометри за дистанционно измерване на температурата на преминаващите. 

Доставени са 8 хиляди костюма и маски за всички, които се занимават с подобни пациенти. В момента в много градове в страната има настанени под карантина завърнали се от опасни райони хора. Във ВМА са настанени четирима души. Досега са преминали около 10 пациенти, при които няма потвърден коронавирус.

Особено внимание се обръща върху прилагането на тестовете за изследване на вируса. Проф. Мутафчийски подчерта, че тестовете са достоверни, когато има симптоматика. При здрави хора, които нямат никакви оплаквания, не могат да бъдат сигурни. Затова и в инструкциите на СЗО е посочено да се прилагат само на потенциални пациенти с клинични оплаквания от район на зараза.

По повод информацията, че тестът е платен  (200 лв. - б.р.) е взето решение занапред тестуването да бъде безплатно, но само при наличие на симптоми. 

"Ситуацията в, която се намира светът, води до повишено търсене на тестове и количествата са ограничени. В Центъра по заразни и паразитни болести и във ВМА има налични тестове, поръчани са още около 1000, но в световен мащаб количествата са ограничени, поради голямото търсене. Затова трябва да бъдем прецизни в прилагането им", обясни проф. Мутафчийски.

Проблем са и предпазните маски, които са изчерпани в аптеките. Причината е, че производителите са от Китай, а в момента заводите там не работят.

Симптомите

Какви симптоми ще се следят, при хората, които се завръщат от потенциално опасни райони: зачервено гърло, температура, кашлица.

Всички, при които има опасност от заразяване и симптомите са налични, трябва веднага да потърсят личния си лекар.

За да се избегне заразяване, ще бъдат отменени и публичните събития, на които се събират много хора.

Първата мярка е свързана с Трети март  - по този повод ще бъде отменен Денят на отворените врати във Военно-историческия музей. Препоръчва се да се избягва организирането на събития в затворени помещения, тъй като вирусът най-лесно се предава в такива пространства.

Около 5 хиляди души седмично се прибират от Италия с въздушен транспорт, най-малко толкова са и хората, които използват сухоземните граници, обясни шефът на щаба и допълни, че въведените мерки не целят създаването на паника.

"Тази инфекция не е толкова страшна, колкото други предишни - Ебола и атипична пневмония и т. н., но светът се опитва да бъде по-подготвен и да предпази хората от най-съвременните заплахи – инфекциозните болести", каза проф. Мутафчийски.

Утре сутрин на Терминал 2 ще бъде проиграно учение с участието на специалисти от ВМА, Гранична полиция и санитарните служби за откриване на "двама пациенти".

Ще бъде демонстрирано и как се транспортират, настаняват и изолират във ВМА. Целта е хората да разберат как реално се случва това и в какви условия са поставени пациентите и екипите, които работят с тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5355

1

Кики

25.02 2020 в 03:09

Още в началото на текста се хванах за главата. Хората се завръщат или защото са на работа, или да свършат нещо - как го виждат това доброволно отшелничество ? При симптоми при личния лекар, там където в коридорите обикновено е пълно с болни в недобро здраве и при персонал, който едва ли ще бъде защитен със специалните костюми. Като прибавим и отчайващо малкият брой на тестове и липсата на маски в аптеките можем само да се надяваме пораженията от епидемията да не са значителни и да се молим на Бог да пази българите.