Българите от заразения град кацнаха във Франция, пращаме военния Спартан да ги вземе

OFFNews 02 февруари 2020 в 17:43 2454 0

Двамата български граждани, заявили, че искат да напуснат китайския град Ухан във връзка с разпространението на новия коронавирус, пристигнаха във Франция с френски самолет в рамките на общоевропейска операция, съобщи пресслужбата на Министерството на Външните работи.

Самолетът се е приземил на летище в град Истр, Южна Франция в 15:32 ч., българско време, на 2 февруари 2020 г. На борда на самолета има 251 пътници от десетки националности.

Веднага след пристигането във Франция е създадена организация българските граждани да бъдат доведени в България с военно-транспортния самолет „Спартан", придружавани от медицински екип от Военно-медицинска академия. Те ще останат във ВМА под карантина. Очаква се военно-транспортният самолет „Спартан" да излети, с двамата български граждани на борда за България, около 17 ч. българско време.

Министерството на външните работи чрез посолствата ни в Пекин и Париж, както и Генералното ни консулство в Шанхай, съдейства за заминаването на българските граждани от Китай. Общоевропейската операция по улесняване на гражданите на съответните държави, включително и българските, да напуснат Ухан бе организирана от френските власти в сътрудничество с властите на Китай.

Заради помощта от Франция, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати благодарствено писмо до министъра за Европа и на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан.

„Приемете най-искрената ми благодарност за съпричастността и неоценимото съдействие на Франция при извеждането на двамата български граждани от центъра на епидемията на коронавируса – град Ухан, Китай", посочва в писмото си до Льо Дриан външният ни министър.

Екатерина Захариева подчертава, че това не е първият път, когато Франция проявява солидарност и оказва такава незаменима подкрепа на България и на българските граждани в труден момент.

„Оценяваме високо сътрудничеството с всички свои партньори и съюзници и сме част от съвместните усилия в борбата за справяне с поредното предизвикателство, пред което сме изправени в съвременния свят", заявява Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови