Български пациентски форум: Липсват лекарства за хронично болните

OFFNews 23 април 2020 в 15:25 1681 0

Има много сигнали от пациенти за липса на медикаменти за хронични заболявания, което компрометира лечението им и подлага на риск здравето и живота им, съобщават от Федерация "Български пациентски форум".

От федерацията са изпратили писмо до министъра на здравеопазването с искане временно да бъде спрян износът на медикаменти, които се използват за лечение на хронично болните. Исканият срок е поне месец след изтичане на извънредното положение.

"Български пациентски форум" припомнят, че председателят на България фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова дори беше обвинена във всяване на паника, заради изразено експертно становище за опасност от недостиг на медикаменти. 

"През изминалите две седмици пристигат сигнали от цялата страна от трансплантирани, ревматологични, дерматологични и други пациенти с хронични заболявания", съобщават от неправителствената организация и предупреждават, че липсата на медикаменти за тези болни не само ще влоши състоянието им, но и ще нанесе щети на здравната система в бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови