Бави се заплащането на кислородните апарати за домашна употреба

OFFNews 04 юни 2020 в 13:57 1573 0

Заплащането на кислородните апарати за домашна употреба, което трябваше да стартира от 1 юни, се бави. За това съобщиха по БНР от пациентската организация "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония".

Апаратите са предназначени за пациентите с хронична дихателна недостатъчност. 

От НЗОК съобщиха, че кислородолечението в домашни условия все още не се заплаща, защото Експертният съвет по белодробни болести не е представил критериите, по които ще се отпускат кислородните концентратори на болните.

По думите на председателя на пациентската организация Наталия Маева и в момента продължава процедурата по разписване на правилата от Специализираната експертна комисия.

Всички пациенти, страдащи от редки заболявания на дихателната система, в един момент от живота си стигат до използването на кислородни концентратори по медицинско предписание, уточни тя и допълни, че в развитите страни в такива случаи се предоставят два апарата: стационарен - за домашна употреба и портативен, с който човек може да продължи да бъде активен.

Според доц. Диана Петкова, член на Националния експертен борд по белодробни болести е въпрос на време процедурата да бъде финализирана. Тя изрази надежда, че това ще стане в рамките на тази календарна година. За тези пациенти трябва да има изработени стратегия и алгоритъм не само за предписване на кислородолечението, но и за проследяването и контрола им.

До този момент българските пациенти сами си закупуват апаратите. Цените на стационарните апарати са между 1 800 и 2 500 лева, на преносимите - между 5 и 7 хиляди лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови