Бебето на починалата родилка остава в кома, роднините ще съдят болницата

OFFNews 31 юли 2018 в 08:16 14031 2

Бебето на починалата родилка остава в кома, роднините ще съдят болницата

Състоянието на новороденото дете, чиято майка почина при планирано раждане, е критично. Бебето е в кома, ако се събуди, ще бъде увредено, каза през сълзи бащата на Владислав Якимов.

Пред Нова тв той заяви, че е чул от медицински лица, че причината за смъртта е свързана с упойката. По думите му операцията е била планирана за 9.00 часа, а в 9.30 медик обяснявал на чакащи пациенти, че има забавяне в секциото, "защото има проблем с упойката".

"В последствие всички лекари започнаха да говорят несвързано, бяха паникьосани, говореха за трахея, ларинкс, белодробна емболия. Не е имала абсолютно никакви заболявания, цял живот е с ниско кръвно, те казват, че е починала от хипертония. Това е обяснението, с което си изтриват ръцете, защото трябва да има причини за смъртта", разказа Якимов.

Той е категоричен, че жена му не е починала в интензивното отделение, както твърдят от болницата. Според него тя е починала преди раждането.

По думите му детето е невъзможно да бъде преместено. Якимов каза, че е доволен от грижите, които се полагат за детето. По отношение на родилното отделение, той каза, че има документи, които ще запази за съда. 

Това твърдят и родителите на починалата родилка. Майката разказа, че още когато изнесли дъщеря ѝ от родилното, тя докоснала тялото, което било студено. Тя смята, че доказателство за това, че дъщеря ѝ е починала преди раждането е състоянието на детето, което било изведено с кислородна маска. Тя смята, че детето е било задушено именно заради смъртта на родилката. 

По сигнал на съпруга на починалата жена Плевенската окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство, като се събират доказателства за професионална непредпазливост на лекарите, които е трябвало да извършат дейностите по раждането. "Към този етап нямаме доказателства дали това  така. Това не е нормален резултат от едно раждане и за това", заявяват от прокуратурата. 

От пресцентъра на болницата "Д-р Георги Странски" в Плевен съобщиха, че веднага е образувана проверка, направена е аутопсия. Проверка правят и РЗИ и Медицинския одит. Д-р Момчил Цветков каза, че все още не може да се каже какви са причините за смъртта. "Всичко е спазено, един от най-опитните ни анестезиолози е участвал в този случай. За момента не знаем какво е станало, може да е станало нещо изведнъж. По принцип това, което се е случило, е неочаквано и не е практика да се случва", обясни д-р Цветков.

Той каза още, че му е било обяснено, че родилката е починала в реанимацията. "Целият този случай ще бъде разнищен, обещаваме да бъде проверено", категорични са от болницата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

2

Така става, като не са емигрирали навреме... Тъжно.

11948

1

зора

31.07 2018 в 13:15

И като си помисля, че тази жена ражда, уж, в МУ- там трябва да е върха на професионализма, а то пълно с некадърници и връзкари, вземали изпитите си с преписване! Боже, и в Турция ли да раждаме, не само да се лекуваме? Както излиза анастезиологът си е бъркал в носа и е карал както дойде. НЕКАДЪРНИЦИ!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!