Безглутеновата диета облекчава симптомите на ревматоиден артрит

OFFNews 19 февруари 2020 в 13:22 2383 0

Снимка Pixabay

Безглутеновата диета помага да се контролират симптомите на ревматоиден артрит. Това са установи учени от университетската болница "Каролинска" в Стокхолм, цитирани от Health.news. 

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което поразява съединителната тъкан на ставите. Етиологията му е неясна и досега, но специалистите твърдят, че хранителният режим може в значителна степен да повлияе срещу внезапно задълбочаване на симптомите.

В Университета в Никозия, Кипър, проучили потенциала на безглутеновата диета при лечението на ревматични заболявания: анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев), системен лупус еритематозус (автоимунно заболяване, което засяга съединителната тъкан), псориатичен артрит и ревматоиден артрит.

Авторите на изследването смятат, че ефектът на безглутеновата диета може да е свързан с понижаването на имунореактивността към хранителните антигени. При анализа на резултатите те открили, че увеличаването на количеството на растителните продукти (бобови, плодове и зеленчуци) и добавянето на храни богати на Омега 3 мастни киселини (мазна риба, ядки) може да бъде съпътстващ метод за лечение на ревматичните заболявания.

Установено е още, че хората с ревматоиден артрит по-често страдат от целиакия (автоимунно заболяване на чревната система). Изследвания показват, че антителата при хората с това заболяване се появяват и при пациентите с ревматоиден артрит. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови