Безопасност и непрекъснатост на лечението за хората с увреждания искат от НПО

OFFNews 31 март 2020 в 15:03 1531 0

Снимка Pixabay

За специални мерки за хората с увреждания в условията на COVID-19 настоява Националната пациентска организация в отворено писмо до институциите.

От организацията смятат, че засилването на ограничителните мерки ощетява най-уязвимите групи, които при тотална забрана за излизане и дистанционно проследяване, изследване и лекарства са поставени в риск.

Според НПО здравната система не е пригодена за прилагането на тези жизнено важни мерки. Няма създадена нормативна уредба и условия за дистанционно наблюдение, а законодателството не позволява отпускането на лекарства по лекарско предписание, когато пациентът не е в кабинета на лекаря, липсват организирани такъв тип домашни грижи и други.

За да се минимализират тези дефицити от организацията предлагат:

1. За времето на задължителната изолация да отпадне нормативната забрана за консултация, диагностика и предписване на терапия дистанционно, т.е. по телефон, skype или други софтуерни продукти.

2. Да се ускори процедура за въвеждане на електронен обмен на данни/ документация в здравеопазването между пациентите, лекуващите лекари, фармацевтите в аптеките, Министерство на здравеопазването и Национална здравноосигурителна каса.

3. Нормативно регламентиране на доставката на медикаменти до дома на пациентите, които са поставени под карантина, както и на тези, на които е указано да не напускат дома си.

4. Нормативно регламентиране и организиране на взимане на лабораторни проби на нуждаещите се пациенти и доставянето им до съответните лаборатории, както и получаване на резултатите от пациентите и лекуващите ги лекари онлайн.

"Надяваме се Министерството на здравеопазването, НЗОК и другите отговорни институции да се включат активно в подсигуряването, на първо място, на безопасността на тези пациенти и непрекъснатостта на лечебния им процес", заявяват в отвореното си писмо от НПО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови