Безплатни прегледи за глаукома в Александровска болница

OFFNews 10 юни 2020 в 13:10 1904 0

Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ започва кампания с безплатни прегледи за глаукома и макулна дегенерация в периода 15-30 юни. Лекарите ще консултират в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на клиниката, в делничните дни от 14.30 до 17.30ч. Направление по НЗОК не се изисква. Записване от 12.00 до 16.00ч. на тел.: 02/9230 295.

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение.

Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо.

Сравнително високата честота, тежката инвалидизация на пациентите поради трайната загуба на периферно и централно зрение, определят глаукомата като социално значимо заболяване. Правилното и навременно диагностициране и лечение са ключови за съхранението на зрението на пациентите.

Макулната дегенерация е заболяване, което засяга и двата пола и обикновено двете очи. Около 30% от хората след 75-годишна възраст са засегнати от болестта, при която се уврежда централната част на ретината. Оплакванията са намалено зрение за близко и далече, влошена контрастна светлочувствителност, разкривяване на образите и др.

Нарушеното зрение е съществено бреме за засегнатите лица и техните близки, но често остава невидимо и недокументирано състояние. Категорични данни за България липсват, но се предполага, че броят на засегнатите от наследствени болести на ретината лица у нас е 5 хил. души, а броят на засегнатите от диабетна очна болест и свързана с възрастта дегенерация на макулата е около 450 хил. души.

Специалистите препоръчват всички хора над 40 годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови