Безплатни прегледи за рак на кожата в ДКЦ 'Св. Иван Рилски'

ОFFNews 07 май 2019 в 12:15 3109 0

ДКЦ „Св. Иван Рилски“ се включва в Националната кампания „Евромеланом 2019“ за превенция на рака на кожата.

На 15 май 2019 г. (сряда) проф. Соня Маринска ще преглежда безплатно от 13:00 до 16:00 часа пациенти, имащи по кожата си петна, които:
- променят размера, цвета и/или формата си;
- са асиметрични или с неравни граници;
- са разноцветни;
- сърбят;
- от тях тече кръв или секрет и не зарастват.

Прегледите ще стават след предварително записване на тел. 02/952 58 78 и се отнасят само за пациенти с изброените симптоми.

Кампанията „Евромеланом“ цели да насочи вниманието към рака на кожата и нуждата от ранното му диогностициране. В рамките на инициативата, която се организира от Българско дерматологично дружество, заедно с Европейска академия по Дерматология и венерология и финансовата подкрепа на Пиер Фабр България, ще се проведат безплатни профилактични прегледи за хора със съмнителни за кожен рак образувания.

За рака на кожата:

Ракът на кожата може да засегне всеки, независимо от възрастта. Най-често се среща над 50 години и при хора продължително изложени на слънце. По-висок риск има при:
- светла кожа и лесно изгаряне на слънце;
- изгаряне на слънце в детска възраст;
- продължително или периодично излагане на слънце;
- използване на солариум;
- наличие на повече от 50 бенки;
- семейна история за рак на кожата;
- хора над 50 години;
- претърпяна трансплантация на орган.

Предпазването от рак на кожата е чрез предпазване от слънцето. За целта е необходимо да се:
- избягва ненужното излагане на слънце;
- носят предпазни дрехи, шапки и слънчеви очила с UV защита;
- нанася слънцезащитен крем.

Има четири основни вида подозрителни кожни промени:
1. Меланом
Най-редкият вид рак на кожата, но и най-опасният. Засяга всички възрасти. Започва като тъмно петно,
има неравномерни граници и различни цветове - по-тъмни и по-светли. Бързо се разпространява и може да засегне и вътрешните органи. Необходимо е незабавно лечение!
Съществува лесно ABCDE правило за ранно откриване на меланом - асиметричност, неравни граници, съдържа различни цветове, големина над 6 мм в диаметър, нараства с времето.

2. Базоцелуларен карцином

Най-разпространената форма на рак на кожата, но най-малко опасната. Започва като малка подутина с цвета на кожата и перловиден ръб, като не зарастваща рана или нарастваща подутина. Може да се разрани и да проникне в дълбочина. Необходими са преглед, биопсия и лечение!

3. Спиноцелуларен карцином
Втората най-разпространена форма рак на кожата. Засяга местата най-силно изложени на слънце - лице и скалп. Започва като подутина или като уплътнен участък. Може да нарастне бързо, да се разрани и да се разпространи. Необходими са преглед, биопсия и лечение!

4. Актинична кератоза
Предраково образование, което засяга местата най-силно изложени на слънце - лице, уши, врат, скалп и задната част на ръцете. Започва като червено-кафяви залющени и грапави петна по кожата. В 10-15% от случаите преминава в спиноцелуларен карцином. Необходими са преглед, биопсия и лечение!


Проф. Соня Марина е опитен дерматолог с дългогодишен практически и преподавателски опит. Автор и съавтор на над 200 научни труда, от тях 154 публикации - 3 монографии, 14 глави в 6 учебника, 44 публикации в международни научни списания. Избрана е в проучването на Дарик радио за Най-добрите лекари в България в област Кожни и венерически болести. Член на Европейската академия по дерматология и венерология и Нюйоркската академия на науките, почетен визитиращ лекар е в the King’s College London School of Medicine and Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust in London.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови