Безплатни прегледи за витилиго в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

OFFNews 23 октомври 2019 в 12:40 2166 0

Снимка Архив

Безплатни прегледи за пациенти с витилиго започват в УМБАЛ «Св. Иван Рилски» от 24 октомври до 19 декември. Те ще се провеждат от проф. Соня Марина от понеделник до четвъртък между 13:00 и 16:00 часа в кабинет N6.

Витилигото е кожно, незаразно заболяване. Характеризира се със загуба на пигмент и поява на бели петна по различни части на тялото и лицето, скалпа и лигавиците. Заболяването може да се появи във всяка възраст, но най-често между 15-20 години. Засяга предимно жените. Отключва се от преживяно стресово събитие. Болестта може да се придружава от бяла коса и преждевременно побеляване, ограничени области от бяла коса или липса на коса.

Приблизително 30% от хората с витилиго имат родственик със същото заболяване.  Заболяването не е само козметичен проблем. При някои пациенти (напр. подрастващи) може да доведе до сериозна психологическа травма и социална изолация.

Диагностиката не е трудна, защото става въпрос за видими изменения – загуба на пигмент и бели петна по кожата. Прави се с преглед при дерматолог. Лечението има за цел да възстанови загубения цвят на кожата, но не може да гарантира спиране по-нататъшното развитие на болестта и поява на нови петна.

Безплатните прегледи се отнасят само за пациенти с петна по кожата, върху които липсва пигментация. Записването на час става от тук

Проф. Соня Марина има близо 40-годишен стаж в областта на дерматологията. Автор и съавтор е над 130 научни публикации, 7 учебника, 2 монографии. Член е на Българското дерматологично дружество, Европейската академия по дерматология и венерология, на Нюйоркската академия на науките и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови