Бивш зам.-министър: Поръчките за тестове бяха опорочени. Кацаров: Прави се опит да се урони името ми

OFFNews 05 януари 2022 в 09:04 3199 0

Снимка Архив/БТА

Процедурата за купуване на тестове за учениците е била опорочена, твърди бившият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров по Нова телевизия, в коментар за дадените на прокурор поръчки за щадящи антигенни тестове. Служебният министър Стойчо Кацаров, при когото бяха осъществени доставките, опонира, че с тази атака се цели уронване на името и престижа му. По bTV той заяви, че крайната цел на атаката е президентът Румен Радев и заподозря икономически интереси.

Според Димитър Петров цялата образователна система е била поставена в неведение.

„Самият министър Денков беше подведен на няколко пъти. Болно ми е, защото ние, като ръководство, поехме задължението последни да затворим училищата и при първа възможност да ги отворим”, каза още Петров и допълни, че според него умишлено е била заложена висока цена за тест. „Днес Кацаров казва, че са взети 3 пъти повече тестове от това, което е заложно. Средната цена за тест е 3 лв., а бяха заложени 8 лв.”, обясни още бившият зам.-министър на здравеопазването.

На въпрос дали смята, че министерството е толерирало "наши фирми" за купуването на тестове, Петров заяви: 

„Има няколко проблема. Първият е защо за едни и същи неща имаше четири процедури, а не една? Появиха се странни фирми, които досега не са се занимавали с търговия на медицински изделия и са регистрирани преди 2-3 месеца. Вторият проблем е защо процедурите не се водят от съответния зам.-министър, а бяха поверени изцяло в ръцете на шефа на кабинета– г-жа Лилия Чорбанова. Това не е нейно задължение.”

В коментар по казуса Стойчо Кацаров заяви, че няма представа за какви злоупотреби говори антикорупционната комисия.

„Истинската причина да се прави опит да се урони името ми е свързана с няколко големи столични болници и най-вече – с детската болница. Това е истинската причина“, каза той в отговор на обвиненията.

„Това е атака, чиято крайна проекция е президентът Румен Радев. Другата линия е икономическа. За детската болница има платени 10 млн. лв. без да е извършена никаква дейност, без законово основание да се платят тези средства и до този момент не са предприети никакви действия за разкриване на истината около този случай. Ето ви 10 млн. причини да бъда атакуван аз, да бъде атакувано управлението на служебното правителство“, каза Кацаров.

Той отново припомни, че МС е определил бюджет за тестовете 12 лв. на бройка за 1,5 млн. теста, а са били закупени три пъти повече за същите пари.

Кацаров заяви още, че няма да позволи никой да петни името му, но се въздържа от посочване на конкретни имена, "защото това трябва да направи прокуратурата".

„Те имат всички документи, цялата документация е представена на прокуратурата. Ако сме правова държава, не аз трябва да посочвам. Прокуратурата трябва да ги посочи“, каза още бившият министър на здравеопазването.

Вчера антикорупционната комисия съобщи, че е открила данни за корупционни престъпления при избора на изпълнители за доставка на антигенни тестове за учениците, направен от Министерството на здравеопазването по времето, когато министър бе Стойчо Кацаров, и даде материалите на прокуратурата. Според КПКОНПИ определени търговски дружества са били толерирани, а доставките - забавени, което е облагодетелствало фирми и е ощетило бюджета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови