Благотворителна 'Вечер на чудесата' в подкрепа на недоносените деца

Фондация „Нашите недоносени деца“ с кампания 'Големи чудеса за малките герои'

OFFNews 15 ноември 2019 в 12:11 1693 0

Снимка ФННД

За втора поредна година фондация „Нашите недоносени деца“ (ФННД) организира благотворителна кампания под надслов “Големи чудеса за малките герои” по случай Световния ден на недоносените деца, който се отбелязва на 17 ноември.

Денят беше честван в България за пръв път през 2012 г. по инициатива на фондацията. Оттогава, по традиция, ФННД продължава мисията си в подкрепа на малките герои чрез най-разнообразни обществено-информативни дейности и събития. Тази година Световният ден ще бъде отбелязан със “Среща - празник на малките герои” в десетки градове в страната, съвместно с екипите на неонатологичните отделения.

По повод празника на 14 ноември в Софийска градска художествена галерия се проведе благотворителна “Вечер на чудесата”.  Тази година патрон на събитието беше доц. Михаил Околийски от Офиса на Световната здравна организация в България.

Н.пр. Сьорен Якобсен, посланик на Дания, приветства присъстващите, а Нина Николова, председател на ФННД, представи постиженията на фондацията през изминалата година и постави целите за идната.

Мисията за 2020 г. е създаването на Национална програма за проследяване на здравето на недоносените деца в периода от 0 до 7 години.

По време на „Вечер на чудесата“ всички присъстващи имаха възможността да подкрепят каузата като закупят благотворителен календар или фотография от изложбата под надслов „Родени герои – животът, който предстои", посветена на правото на пълноценен живот на всички недоносени деца и новородени бебета с влошено здравословно състояние.

В събитието се включиха десетки представители на бизнеса, медиите, известни личности и много други заставащи зад каузата на недоносените. От благотворителната изложба бяха продадени над 100 фотографии и календари.

За целите и резултатите на фондация "Нашите недоносени деца"

Дейността на Фондацията за миналата година е успяла да подкрепи неонатологичните отделения в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Добрич, Велико Търново, Търговище, Силистра, Пазарджик, Монтана, Шумен, Кърджали, Ловеч, Сливен.

Осигурени са кувьози, транспортни кувьози, термолегла, билирубинометри, пулсоксиметри, перфузори, ламинарен бокс за превенция на инфекции, консумативи от първа необходимост и др.

През 2019 г. фондацията е открила да шестата семейна стая в страната - в неонатологичното отделение в Русе, както и да подпомогне дооборудването на нова семена стая в болницата в Бургас.

В рамките на Социалната програма на Фондацията са осъществени 130 терапевтични сесии в Център за детско развитие “Малки чудеса” за децата от семейства с финансови затруднения с различни специалисти - логопед, психолог, ерготерапевт, специалист ранно детско развитие.

Благодарение на същата програма са подпомогнати повече от 80 семейства с безплатни специализирани консултации.

Всяка година фондацията изпраща плетива за недоносените бебета, покривала за кувьози, дрешки, както и коледни подаръци в близо 30 отделения в страната. Организацията разпространява безплатно и два наръчника „Всичко за недоносените бебета“ и "Спасителна прегръдка за недоносените бебета".

През годините зад каузата са заставали известни личности като дългогодишния посланик Ники Кънчев, както и Румяна Нейкова, Силвия Лулчева, Петър Бакърджиев, Милена Златкова, Димитър Павлов, Йоана Буковска-Давидова, Веско Ешкенази, посланикът на Дания н.пр. Сьорен Якобсен и други, които са популяризирали ежедневната борба за живот на недоносените деца.

Как може да се окаже подкрепа?

Кампанията продължава до 31 декември 2019, а всеки съпричастен може да се включи в „Големи чудеса за малките герои”, като направи своето дарение на специалната платформа www.donate.premature-bg.com или със DMS BEBE на номер 17 777.
Извън рамките на благотворителната “Вечер на чудесата”, календарът може да бъде поръчан и през тази форма за заявки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови