Богатите живеят средно с 9 години повече

OFFNews 17 януари 2020 в 14:05 1399 0

Снимка Pixabay

Американски и британски учени изчислиха, че по-заможните хора живеят средно с 9 години по-дълго от бедните, съобщава CNN.

Специалистите изследвали данните на повече от 25 хиляди души на възраст 50+. Търсели причините, които предопределят колко дълго ще живеят хората, преди да започнат да усещат възрастови нарушения като неспособност да стават от леглото си или да си приготвят храна самостоятелно.

Според тях един от факторите, по които може да се прогнозира продължителността на пълноценния живот е богатството – осигурените живеят средно с едно десетилетие по-дълго, преди да започнат да срещат трудности в ежедневното си обслужване.

След 50-та година богатите мъже имали около 31 години пълноценен живот в сравнение с по-бедните си връстници, при които тази продължителност е 22-23 години. За състоятелните жени цифрата е 33 години, а за бедните – 22-23, преди да започнат да се нуждаят от специални грижи.

„Макар продължителността да е важен показател за здравето, качеството му също има значение“, казва един от авторите на изследването Паола Заниното.

В публикацията са цитирани резултати от изследване през 2016 година в САЩ, в което се потвърждава влиянието на професията и заплатата върху продължителността на живот. Мъжете с високи заплати живеели средно до 87,3 г. - почти 15 години повече, отколкото тези, които имат по-слаби финансови резултати. Разликата при жените е 10 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови