Болят ви мускулите, дразни ви светлината, пушач сте, а не ви се пуши? Болни сте от тазгодишния грип

OFFNews 02 януари 2018 в 11:09 14168 1

В рамките на 2-3 часа ви заболяват всички мускули и стави, светлината започва да ви дразни, болят ви очните ябълки и гърлото? Кашляте сухо и имате тежест в гърдите? Пушач сте, а не ви се пуши? Всичко това говори, че сте болен от грип, предупреди проф. Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести пред Нова тв тази сутрин.

Ако на човек само му тече носът и няма температура - това обикновено не е грип, а сезонна вирусна инфекция. Само суха кашлица без температура и болки по мускулите говори за същото - не е грип. При пушачите - ако кашляте, бършете носа, но ви се пуши - пипнали сте вирус, но не грипен, обясни професорът.

Проф. Кантарджиев напомни, че грипът води до две групи усложнения. Едните са много редки, но и много тежки за здравето. Пример за такива беше случаят от миналата седмица, при който тригодишно дете почина в София след усложнения на грип.

Ако има дихателна недостатъчност - възрастните чувстват, че се задушават, а децата и бебетата правят често дихателни движения, веднага потърсете болница - не джипито, а болница, посъветва лекарят. Това рядко състояние трябва да се лекува в болница и то - с командно дишане. Това е животоспасяващо, обясни той.

Подобно състояние се развива много бързо, за часове. Случаите са един на 1000-1500. А на 10 хил. един може да е със засягане на централната нервна система. "Едно от най-тежките енцефалитни възпаления на мозъка е грипното", допълни професорът.

Ако болният търси адекватна медицинска помощ в началото - първите 4-5 часа, когато състоянието се влошава и се получава видима дихателна недостатъчност, през първите 36 часа е възможно да се лекува с лекарства срещу самия грип, каза Кантарджиев.

Тежки усложнения са и батериалните пневмонии, при които трябва да се потърси специалист.

Грипът е тежко заболяване и няколко десетки хиляди души губят живота си всяка година, предупреди професорът.

Той очаква пикът му да е в края на януари - началото на февруари.

При повече от 250-300 болни на 10 хил. души население специалистът съветва да се ограничи посещението на училища и детски градини. "Примерно събота, неделя, понеделник и вторник - така ще има по-малко заболявания."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови