Болница ''Св. Мина'' в Пловдив става център за прием на пациенти с коронавирус

Варненската "Св. Марина" възстанови нормалния си ритъм на работа

OFFNews 18 март 2020 в 12:06 3178 0

Общинската МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив става център за прием на пациенти с доказан коронавурис от града и областта, съобщи БНР-Пловдив.

Според областния управител Дани Каназирева лечебното заведение разполага с готова база и кадри и е с идеална локация в центъра на града. „Св. Мина“ ще лекува леки до среднотежки случаи.

Към момента в болницата са осигурени 500 маски, ръкавици, няма постъпили заявления за напускане на медицински сестри. Направени са и заявки за допълнително количество предпазни средства. Директорът на Дирекция "Здравеопазване"в Община Пловдив д-р Калин Калинов прие решението на областния щаб, след като в предишните дни бе изразил несъгласие с този избор.

Всички частни болници в града са заявили готовност да поемат пациенти с коронавирус, съобщи Дани Каназирева. По думите й близо 200 са поставени под домашна карантина в Пловдивска област. Положителни проби засега няма.

Щабът взе решение реши да бъде изготвена заповед от областния управител и председател на Областния кризисен щаб, с която Многопрофилна транспортна болница - Пловдив да бъде задължена да предприеме действия по подготовка на леглова база за пациенти с установен COVID-1. Това е единствената болница, която с писмо до РЗИ е отказала да предостави легла.

С друго решение се разпорежда общинските болници в Карлово, Първомай, Раковски, Асеновград и двете общински болници в Пловдив да подготвят план за частично преструктуриране на отделения и определяне на легла за поемане на случаи с COVID-19.

По-тежките случаи ще бъдат лекувани в Инфекциозните клиники на УМБАЛ „Свети Георги“ и УМБАЛ - Пловдив. 

Варна

УМБАЛ „Св. Марина“ Варна работи нормално, включително и клиниките по инфекциозни болести, в които се настаняват пациентите със съмнение за коронавирус (COVID-19). В болницата работи вирусологична лаборатория за изследване на COVID-19, в която се обработват проби на хоспитализирани пациенти не само от Варна, но и от болниците в Русе, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Силистра.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна проф. д-р Силва Андонова съобщи, че болничната аптека е снабдена с всички необходими медицински консумативи и лекарства. Подсигурени са лични предпазни средства, необходими на медиците в инфекциозните клиники, спешно приемно отделение, вирусологичната лаборатория и всички структури, които обслужват пациентите.

"Сред персонала няма напрежение, всички сме мотивирани да се справим със ситуацията", съобщи проф. Андонова.

По-рано днес Софийската лекарска колегия се обърна с апел към медиците да останат по местата си и да правят това, "което Хипократовата клетва отрежда".

В колегията са били получени много обаждания от софийски лекари, които са заявили желание да се отзоват при нужда, за да помагат в лечението на пациенти с коронавирус.

Специален призив към медиците отправи и проф. Диян Енчев, ортопед-травматолог от Пирогов:

"Смятам че, в създадената ситуация каква е специалността на колегите няма никакво значение.
Въпреки че, ми липсват познания в реанимационното лечение на болните съм убеден, че моите базови познания ще ми помогнат за кратко време да се включа в битката и да работя като реаниматор на нивотото, което е необходимо в момента. Професията лекар налага морални и етични норми и този, който не иска да ги спазва е най- добре да си хвърли дипломата.

Ние, които сме повечето, ще защитим името на професията „лекар" и ще застанем зад България."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови