Болница и родилка осъдени да платят по делото за 'бебето заложник'

След 5 години спорове съдът излезе с решение по заплетения случай

Янка Петкова 25 септември 2019 в 08:06 20495 0

Снимка Pixabay

Частната АГ болница „Свети Лазар“ е осъдена да плати 2000 лв. обезщетения, защото е заплашила да задържи новородено като заложник, докато родителите му не платят лечението. Това става ясно от окончателното решение на Софийски градски съд по случай от 2014 г.

Родилката също трябва да плати обезщетение в размер на 2100 лв. за животоспасяващата помощ, която ѝ е била оказана в болницата.

Историята на едно екстремно раждане

На 14 януари бременната Р. В. Т. и болница „Свети Лазар“ сключват договор за раждане и престой на стойност 1940 лв. Терминът на жената е 3 февруари, тя плаща авансово 1000 лв.

Раждането обаче изпреварва термина. На 22 януари Р. Т. усеща първите контракции. Обажда се на акушерка от болницата, която я успокоява и я съветва да не бърза да тръгва към болницата. Уговарят се да се чуят отново след половин час.

Обикновено от първите контракции до същинското раждане минава доста време, но случаят не е такъв. Около 20 минути след разговора контракциите стават силни и чести и започват родилните напъни.

Родилката се свързва с дулата, която била наета предварително за естествено раждане в болницата. След като веднага пристига в дома на семейството дулата О. Д. установява, че раждането е в напреднал стадий и успява само да помогне на жената да се премести от тоалетната на леглото. Няма време за друга реакция, раждането е екстремно.

Жената избира да роди вкъщи, за да не рискува това да се случи по пътя. Бебето са появява живо и здраво около 1,45 – час и 15 минути след първото обаждане в болницата.

Веднага след раждането съпругът на родилката Г. Н. звъни в болницата, съобщава за случилото се и моли за указания. Отговарят му, че болницата не разполага с линейка, затова ще трябва да дойдат със собствен транспорт.

В обясненията си по делото двамата родители твърдят, че в „Свети Лазар“ са ги посрещнали грубо и отношението било „безсърдечно и брутално“. Твърденията им не се потвърждават от показанията на свидетелите. Според дулата лекарите били видимо притеснени.

Родителите твърдят, че в болницата са ги обвинили, че са планирали домашно раждане, защото са наели дула. Съдът обявява, че това не е така.

Доказват го обстоятелствата по случая – семейството е платило за раждане в болница; потърсило е дулата, защото ситуацията е била спешна; пъпната връв е прерязана с обгорена домашна ножица и завързана с конец за зъби; плацентата е донесена в найлонова торба, защото се е изсипала пред входа при потеглянето от къщи. Това доказва липсата на каквато и да е подготовка да криминално домашно раждане.

По думите на родилката отношението на екипа в болницата е било недобро. Според нея не е постъпила в животозастрашаващо състояние и е била зашита с „обикновени конци“.

От болницата твърдят, че са спасили живота ѝ, защото пристигнала с обилен кръвоизлив, твърдение, което съдебният състав приема за вярно.

От доказателствата по делото се разбира, че това е точно така, казва съдебният състав. Родилката е зашита, направено е кръвопреливане заради голямата кръвозагуба, а след това е лекувана още два дни. Твърдението за "обикновените" конци не е подкрепено с доказателства.

„Заложническата криза“

Скандалът се разразява след заплахата за задържане на бебето като заложник. Ден след раждането и приемането на родилката за лечение се появява проблем с фактурата. Болницата иска от нея да доплати още 1094 лв. за медицинската помощ – общо 2094 лв. с платеното капаро. Издадена е фактура, която пациентката оспорва и твърди, че описаните в нея манипулации и процедури не са извършвани, а цените не съответстват на ценоразписа на болницата и договорката между страните.

Родилката твърди, че в момента, в който е заявила, че ще плати фактурата само по банков път, за да има доказателство за извършено плащане, от болницата са "започнали действия по неправомерно задържане и принудително отделяне на новороденото дете от майка му". В показанията си жената посочва, че лицето Г.К. е заявило, че "докато не получи плащане, детето ще остане в болницата като заложник".

Въпреки че е искала да види бебето си, служители на болницата "Свети Лазар" са отказвали с различни оправдания допускането й до него, казва родилката. Тя обяснява как е чувала, че новороденото ѝ дете е плачело, а лекарите от персонала ѝ отказвали да й го предоставят и да я допуснат до него, докато не се уредят финансовите им сметки. Родителите търсят съдействие от медиите и обясняват какво се случва.

На 26 януари 2014 година от болницата съобщават за случая на страницата си във фейсбук:

„Практиката в Болница "Свети Лазар" е при изписване от болницата да се заплати за проведената оперативна дейност и лечение. Вместо да заплати дължимата сума, бащата Г.Н. изпраща в болницата телевизионeн екип с твърдението, че Болница "Свети Лазар" е "запленила" майката и бебето.

Целия този панаир е породен от нежеланието на бащата да заплати на болницата за извършените операции, спасили живота на майката на детето му. Въпреки неплатените сметки, родилката и новороденото са изписани клинично здрави.

Ние от Болница "Свети Лазар" не сме терористи и не отвличаме майки и деца. След постъпването на пациентката сме информирали за състоялото се домашно раждане и постъпването на майката и бебето при нас: 1-во и 4-то РПУ гр. София, МЗ и РЗИ.“, се казва в изявлението.

В показанията си към делото журналистката Г. обяснява, че пред нея д-р Н. от болницата е обяснила, че за да получи детето си, семейството трябва да плати и й предлага да стане гарант за дължимите от ответницата суми. Въпреки че болницата отхвърля тези твърдения, съдът ги приема за верни.

Решението

Магистратите отсъждат, че лекарите са спасили живота на родилката и тя трябва да плати всичко фактурирано, защото то отговаря на истината. 

Отхвърлени са всички обвинения, че при приемането на жената с нея са се държали грубо, защото няма доказателства. В същото време обаче има безпристрастен свидетел на заплахите за задържане на бебето като заложник до плащането на сумата за лечение.

Болницата ще трябва да плати 2000 лева за причинените неимуществени вреди на родилката плюс 1322 лева разноски по делото. Родилката ще трябва да доплати 1106 лева за лечението плюс лихви за забава и 174 лева разноски на болницата по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови