Болниците ще купуват лекарства на най-ниската цена от електронния търг

OFFNews 14 февруари 2020 в 16:30 1823 0

Снимка Архив

Всички болници - държавни, общински и частни, ще купуват лекарства по най-ниската цена, договорена през електронния търг, съобщи зам.-министър Жени Начева след заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, цитирана от БНР.

Това става възможно с промени в Наредба 10, предложени от съвета. 

По думите на Начева до момента не е съществувал такъв механизъм. Тя допълни, че касата ще наблюдава цените, по които ще се търгуват лекарствата с болниците. Предлаганата промяна в наредбата ще бъде подложена на обществено обсъждане.

Тече проверка по огласената от шефа на НЗОК д-р Дечев информация за драстични разлики в цените, на които се купува едно и също лекарство от държавните и общински болници и от частните лечебни заведения, които досега не бяха задължени да обявяват обществена поръчка за снабдяване с медикаментите, каза още Начева. По думите й всички участници по веригата - производител, търговец на едро и болница, ще бъдат проверени.

Начева съобщи още, че инвазивната кардиология във Враца ще заработи от следващия месец. За целта държавата е закупила за болницата през 2019 година ангиограф на стойност 800 хиляди лева. Апаратът вече е инсталиран. Касата ще финансира клиничните пътеки  по инвазивна кардиология. Това се прави с цел постепенно да бъде възстановена дейността по съдова хирургия, която е съществувала преди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови