Борис Джонсън: ''Мийте си ръцете, докато изпеете два пъти Happy Birthday''

OFFNews 03 март 2020 в 09:47 2592 0

''Мийте си ръцете, докато изпеете два пъти Happy Birthday'', на този основен хигиенен принцип залага премиерът на Великобритания Борис Джонсън в мащабната информационна кампания, която предприе правителството му заради разпространението на коронавируса, съобщи ТАСС.

Кабинетът на Джонсън е съгласувал план, който предвижда  ограничаване на туристическите пътувания и мобилизация на лекарите, които са в пенсия, в помощ на системата.

До момента във Великобритания има 40 открити случая на заболяването. 37 от тях са в Англия, по един в Северна Ирландия, Уелс и Шотландия.

Южна Корея

Нови 477 случая на заразени с коронавирус са регистрирани в Южна Корея, съобщи ТАСС, цитирайки Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в страната.

Общият брой на болните достигна 4812. Вчера от Министерството на външните работи у нас, предупредиха да не се пътува в рисковите райони на тази страна.

През последните седмици в Южна Корея има ръст на броя заразени. По този повод правителството отново измести началото на учебната година с две седмици за 23 март.

Китай

В Китай жертвите на болестта са вече 2943. По данни на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването излекуваните са над 47,2 хиляди. Общият брой заразени с коронавируса от нов тип са над 80,1 хиляди.

Междувременно властите в Китай арестуваха 9 чиновници от провинция Хубей, заради скандал със заразена жена, която успяла да се добере до Пекин, след като била освободена от женския затвор в Ухан. Случаят предизвика широк обществен интерес, тъй като Ухан е под карантина и не се допуска никакво движение на граждани извън пределите му.

Според доклада на комисията, която разследва случая, това е станало възможно заради пренебрегването на служебните задължения на въвлечените в историята чиновници.

Инцидентът изложи на риск епидемичният контрол в Пекин, се казва в статията на ежедневника „Женмин Жибао“, цитиран от ТАСС. Жената и трима нейни близки са изолирани под карантина.

Мерките в Пекин са засилени. На много места в столицата са разкрити пунктове за термометриране и оказване на спешна помощ.

САЩ

Президентът Тръмп съобщи, че Вашингтон обсъжда възможността от нови ограничения за пътуванията в страни, в които е регистриран вирусът. Президентът направи това изявление по време на срещата си с представители на фармацевтичните компании в Белия дом, предаде ТАСС.

Тръмп не изключи възможността да бъде въведено извънредно полжение, макар че към момента подобна необходимост няма.

Обновен е списъкът на страните, в които има заразени с коронавирус:

Япония, Тайланд, САЩ, Австралия, Сингапур, Южна Корея, Малайзия, Виетнам, Франция, Непал, Камбоджа, Германия, Шри Ланка, ОАЕ, Финландия, Индия, Филипини, Италия, Великобритания, Русия, Канада, Испания, Швеция, Белгия, КНДР, Ливан, Иран, Израел, Кувейт, Бахрейн, Афганистан, Ирак, Оман, Хърватска, Австрия, Швейцария, Румъния, Алжир, Бразилия, Гърция, Норвегия, Грузия, Пакистан, Северна Македония, Дания, Естония, Египет, Литва, Нигерия, Нидерландия, Нова Зеландия, Беларус, Азербайджан, Мексико, Еквадор, Доминикана, Чехия, Армения, Люксембург, Катар, Монако, Индонезия, Исландия, Андора, Йордания, Тунис, Латвия, Мароко, Сенегал и Саудитска Арабия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови