Борисов настоя да не се удължава грипната ваканция (обновена)

Тестове за коронавирус ще се правят в повече лаборатории

Ирина Евгениева 09 март 2020 в 13:15 10327 0

Премиерът Бойко Борисов призова експертите да не удължават грипната ваканция за учениците след 11 март.

В момента учебните заведения в цялата страна са затворени до 11 март, сряда, включително.

Според Борисов удължаването на ваканцията ще има лоши икономически последици.

Мнението си министър-председателят сподели след видеоконферентна връзка с още няколко правителствени ръководители, организирана по инициатива на лидера на Израел Бенямин Нетаняху. По време на разговора Борисов попитал Нетаняху дали в Израел училищата са затворени. Отговорът бил не - понеже децата не попадат в рисковите групи. Ню Йорк сити също обяви, че няма да затваря обществените училища.

Междувременно генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб на изявление в Министерски съвет обяви, че се очаква повече лаборатории у нас да започнат да правят тестове за Covid-19.

Ще поканим всички университетски клиники в България, където има вирусологични лаборатории и където работят особено тестовете за Хепатит С, да започнат тестване за коронавирус, заяви специалистът.

Мутафчийски смята, че трябва да се организира кратко обучение на колегите му от тези болници и да се започне тестуването. Това ще даде възможност за обхващане на по-голям потенциален поток от пациенти.

Не може бъде прехвърлена тежестта от карантинирането, върху наблюдението първо на потенциалните болни, на лечебните заведения. Огромен процент от заразените са леко болни и трябва да бъдат изработени механизми за лечението им в домашни условия под наблюдение, обясни шефът на ВМА.

Към днешна дата новият коронавирус е открит в над 107 държави в света.

„Има два начина за повишаване на ефективността: или с разработване на нови лаборатории, или изработване на по-ефективни и добри тестове“, поясни председателят на националния щаб срещу коронавируса.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев каза, че правителството продължава да работи много сериозно по отношение на осигуряване на необходимите количества маски и други предпазни средства.

Само след минути тръгвам към българо-турската граница, за да посрещна всички тези предпазни средства, които бяха договорени по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Турция. Още днес ще попълним значителна част от всички тези предпазни мерки, които ни трябват, поясни Ананиев.

По-рано днес по време на видеоконферентна връзка по инициатива на израелския премиер Бенямин Нетаняху бяха обсъдени предпазните мерки във връзка с ограничаването на заразата. В срещата участваха и премиерите на България, Италия, Австрия, Румъния, Унгария и Хърватия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови