Борисов попълни донорска карта, призова и министрите да го направят

OFFNews 06 ноември 2019 в 12:43 1574 0

Снимка Архив

„Аз съм попълнил донорска карта и апелирам всички да подкрепят инициативата“, каза премиерът в началото на заседанието на кабинета по повод стартиралата вчера национална кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията.

По думите му широко разпространено е мнението, че донорството у нас не е развито заради предразсъдъци. Борисов поставя въпроса иначе: „Да помислят чисто егоистично, че част от тях продължава да живее."

Както OFFNews съобщи, в рамките на кампанията „Да! За живот” ще бъдат раздадени 50 000 донорски карти. Тези карти нямат юридическа стойност, но изразяват приживе волята на човека да дари органите си за трансплантация.

Съгласно действащото в България законодателство, след констатирана мозъчна смърт, всеки би могъл да бъде донор, освен ако не е изразил изрично несъгласието си да го направи. Несъгласието е отразено в регистър, в който с изписване на ЕГН на човека може да бъде проверено желанието му.

В момента в този регистър несъгласията са около 2700 за цялата страна. Това желание се заявява пред личния лекар, а ако лицето е с прекъснати здравноосигурителни права – в общината по постоянен адрес.

Според организаторите на кампанията най-важен е разговорът с близките. Ако пред тях не заявим волята си да бъдем донори, те могат да откажат, защото тяхното решение е определящо.

Към днешна дата в България има 1151 пациенти, които се нуждаят от трансплантация. Над 1000 от тях чакат за бъбречна трансплантация. От началото на годината у нас са направени 32 трансплантации от трупен донор и 12 трансплантации от жив донор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови