Бременните могат да се ваксинират срещу грип

OFFNews 15 юли 2019 в 12:40 2621 0

Снимка Pixabay

Ваксинирането на бременните жени срещу грип не създава риск за бебето. Твърденията на противниците на ваксините, че противогрипната ваксина вреди на плода, бяха опровергани с ново проучване, публикувано в British Medical Journal.

В продължение на пет години, канадски учени са наблюдавали над 104 хиляди деца, сред които над 30 хиляди са от майки, които са били ваксинирани срещу грип H1N1 по време на епидемията през 2009 година. Учените не са открили доказателства, че ваксинирането на майките повишава риска от аутизъм, респираторни и ушни инфекции, рак и разстройства на сензорната система, че предизвиква спешни хоспитализации, продължителни заболявания и смърт.

Изследователите от Педиатричната болница в Източно Онтарио са констатирали само леко завишаване на случаите на астма – 5 %, при децата, чиито майки са били ваксинирани през бременността. В тази група обаче оплакванията от стомашни разстройства или храносмилателни проблеми били с 6 % по-малко.

„Резултатите показват, че ваксинирането срещу грипния щам H1N1 на бременните през 2009 година, няма негативни последствия за здравето на децата за петте години, в които са били наблюдавани“ – твърдят авторите.

Според експертите ваксинирането на бременните жени предотвратява неголемият, но сериозен риск от смърт и заболяване на майката и вероятност от смърт на плода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови