Бум на хепатит А в Бобов дол

OFFNews 17 януари 2020 в 13:05 1468 0

Снимка Pixabay

Бум на хепатит А е регистриран в Бобов дол. 25 случаи на заразата, известна като болест на мръсните ръце, са установени в града от октомври досега, 13 от тях са в училището в миньорския град, казаха от Регионалната инспекция по здравеопазване в Кюстендил за БНР.

Епидемия от заболяването не е обявена, коментира кметът на общината Елза Величкова.

От общината са предприети предписаните мерки срещу разпространението на хепатита. Извършва се редовна дезинфекция в двете училища, увери Величкова: „РЗИ не е обявило епидемия, но има. В едното училище са 12 деца, в другото – едно“.

Ако се изключи бумът от заболяването в Бобов дол, в региона няма регистрирани чести случаи на хепатит А. За миналата година заболелите в областта са били общо 26, каза д-р Илиана Кръстева, шеф на отдел в РЗИ-Кюстендил.

По думите й разпространението на болестта ще се овладее, ако се спазва хигиена. Единствено в детските заведения се прекратява приемът на новопостъпващи, ако не са преболедували или имунизирани, за срок от 45 дни от регистрирания случай.

Има ваксина, която има много добър ефект в такива ситуации. Ако 80% от контингента се обхване, разпространението ще бъде овладяно до четири седмици, казват специалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови