Частните болници: Касата да договаря цените на лекарствата с производителите и да плаща директно на тях

OFFNews 23 януари 2020 в 22:33 1363 0

Снимка Pixabay

НЗОК да договаря с производителите цените на лекарствата и плаща директно на тях, това предлагат в позицията си от Националното сдружението на частните болници (НСЧБ).

Предложението вече е внесено в министерството на здравеопазването, финансовото министерство и Народното събрание.

Становището им е следствие от оповестената от управителя на Касата д-р Дечо Дечев информация, че частните болници купуват някои лекарства на 7 пъти по-високи цени от държавните, общинските и болниците със смесено участие, които обявяват обществени поръчки.

В резултат от разразилия се скандал министър Ананиев предприе мерки за внасяне на законови промени, с които частните лечебни заведения ще бъдат задължени да купуват лекарствата с обществени поръчки.

"Предприемането на действия за промяна в закона означава признание, че преди това парламентът е приел лобистки текстове, което не отговаря на истината. Внесеното от народния представител Лъчезар Иванов и прието от Народното събрание предложение, отговаря изцяло на смисъла и съдържанието на Директива № 2014/24/ЕС. По същество приетото изменение е синхронизация на нашето с Европейското законодателство по отношение на дефиницията и приложното поле на термина „публично-правна организация”, казват в позицията си от сдружението.

От НСЧБ твърдят, че имат проведена кореспонденция с Европейската комисия, която доказва правотата на взетото решение.

"Вместо да се провеждат над 30 търга по няколко пъти в годината, НЗОК да договори с производителите цената на доставка и да заплаща директно на тях. Така цената ще е еднаква за всички, а бидейки единствен купувач, Касата може да договори много по-добри условия на доставка, в това число и най-ниските възможни цени", се казва още в позицията.

Така според НСЧБ ще се реши и проблемът, който сегашната процедура създава на притежателите на разрешения за употреба, заради задължителната отстъпка от цената, която поради разликите създава трудности и дори невъзможност за изпълнение.

От сдружението твърдят, че ако се предприемат подобни стъпки, няма да се налага да се нарушава европейското законодателство с всички неблагоприятни последици от това. Те заявяват и готовност да се включат в работни групи за решението на проблема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews