Черният шоколад намалява риска от депресия, показва проучване

OFFNews 02 август 2019 в 11:30 3895 0

Черният шоколад намалява риска от депресия, съобщава британският вестник The Telegraph. 7,6% от всички 13 хил. души, които са взели участие проучване са имали симптоми на депресия, но само 1,5% от хората приемали често черен шоколад са показали такива признаци.

Тестовете са проведени от Лондонския „Юнивърсити Колидж“, Университетът „Калгари“ и канадската „Алберта Хелт сървис“. Според крайните резултатите, хората, които са консумирали между 100 и 540 грама шоколад по техен избор дневно са намалили рисковете си от депресия с 57 на сто.

„Това проучване дава доказателства, че консумирането на шоколад и по-точно на черен шоколад, може да бъде свързано с намаляване рисковете за развитие на симптоми на депресия“, каза д-р. Сара Джаксън, един от авторите на проекта.

Според нея обаче е нужно да се проведат още тестове, тъй като е възможно да има и други фактори, които едновременно да карат хората да ядат шоколад и/или изпадат във форма на депресия. „Нужно е да се разбере типа и количеството на лакомството, чието приемане води до най-голям шанс за превенцията на депресията и справянето с нея“, допълни още тя.

Шоколадът съдържа редица психоактивни вещества, които могат да доведат до чувство на еуфория, което е подобно на това при пушещите канабис. Черният шоколад пък има висока концентрация на флавоноиди, които са антиоксиданти. Но някои британски специалисти призоваха шоколадът да се консумира с мярка, тъй като на свой ред може да доведе до други здравословни проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови