Четвърти българин в огнището на коронавируса Ухан. Заразените почти се удвоиха за ден, жертвите са 106

Нов случай в Европа: след Франция и Германия потвърди за първи болен

OFFNews 28 януари 2020 в 08:50 8744 0

Заразените от новия коронавирус почти се удвоиха само за един ден. Жертвите му вече са 106. Междувременно нов случай беше изолиран в Европа: след Франция и Германия потвърди за заразен. Българи също са засегнати - в огнището на заразата - китайският град Ухан - има и четвърти наш сънародник.

В град Ухан се намира и четвърти българин, съобщи Владислав Спасов, временно управляващ посолството на България в Пекин, пред bTV тази сутрин. Досега се знаеше за трима български студенти в мегаполиса. Четвъртият ни сънародник също е студент. Нито един от четиримата не е постоянно пребиваващ там. По всяка вероятност българите ще бъдат прибрани с френски полет.

Китай

Ухан, откъдето тръгна заразата, сега прилича на "мъртъв град", без движение по улиците, с ограничения на транспорта. Въпреки това броят и на заразените, и на жертвите расте. Починалите от неизвестния коронавирус вече са 106. Новите случаи на инфектирани почти са се удвоили в рамките на един ден, съобщават китайските власти, цитирани от Би Би Си. Потвърденият общ брой на заразените в Китай нарасна на 4 515 на 27 януари. Ден по-рано те бяха 2 835.

Ограниченията за пътуване бяха затегнати. Носенето на маски за лице навън вече е задължително в някои градове.

Повечето жертви са в провинция Хубей, където е Ухан, и са възрастни хора или такива, които са имали съпътстващи респираторни заболявания. В понеделник обаче бе потвърден и първият смъртен случай в столицата Пекин. Починалият е 50-годишен мъж.

Симптоми

Коронавирусът причинява тежка остра респираторна инфекция, срещу която няма специфично лечение, нито ваксина.

60 от приетите в болници в Китай обаче са излекувани и изписани.

Япония

Властите в Япония са разрешили принудителна хоспитализация на пациенти с коронавирус. До момента в Страната на изгряващото слънце са потвърдени четири случая на заразени.

Европа

Коронавирусът се разпространява и в Европа. След Франция първи случай на болестта бе потвърден и в Германия. Пациентът е от района на Щарнберг, Бавария.

Здравните власти съобщават, че засега е в добро клинично състояние, изолиран е и е под наблюдение.

България

Реактивите, които могат да докажат наличието на коронавируса, ще бъдат в България до седмици, заяви вчера директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Вирусологично изследване за наличие на мутирал коронавирус може да се докаже само при тежкоболен човек с разгърната клинична картина.

Предпазните мерки, които хората могат да вземат, са използване на маски, хигиенни кърпички с дезинфекцираща съставка, спирт, който действа като дезинфектант.

Как се предава коронавирусът

"За момента предаването от човек на човек е доказано, но е трудно осъществимо. Няма досега случай някой пътувал в самолет с болен да се е разболял. Няма случай някой, който е работил в офис с болен, да се е разболял. Има случаи на хора, гледали болни вкъщи, в много близък ежедневен интензивен контракт, с допир с човешки течности да се е заразил, както и 16 души медицински работници в Китай. Затова насочваме вниманието си по-скоро към спазването на хигиенните мерки в лечебните заведения, за да не се допусне вътреболнично заразяване", съобщи д-р Ангел Кунчев.

Мерките

Създадена е оперативна работна група към МЗ, която ще се занимава с всички въпроси, свързани с коронавируса. В нея са включени проф. Тодор Кантарджиев, доц. Ангел Кунчев, д-р Пенчев, директор на столичната здравна инспекция, директорът на Инфекциозна болница проф. Червенякова и други представители на различни медицински специалности, МВР, Гранична полиция, ДАНС.

Скринингът с измерване на температурата, независимо дали е с термокамери или контактни термометри, е възможна, осъществима мярка и тя се ползва, но нито е най-важната, нито е основната, обясни той. По никакъв начин, с какъвто и да било скрининг не е спирало разпространението на вирус, но намалява риска и ние ще го използваме.

Това е било направено с групата от петричкия ансамбъл, пътувал до Китай, и с всички международни полети на летище София, най-вече с внимание към дестинациите, от които най-често пристигат хора от Китай. Те са Москва, Истанбул, Милано. В по-ниска степен - Париж и Рим.

Как се процедира при съмнение

"Отделяме човека в медицинския пункт. Правим епидемиологична анамнеза къде е бил, какви контакти е имал, така както направихме с децата от ансамбъла и установихме, че почти никъде не са ходили, даже не са могли подаръци да си вземат, защото в Пекин всичко е затворено и улиците са празни. На влизане и излизане от хотела са термометрирани. Списъкът с лицата от групата е подаден към РЗИ в Благоевград и към общопрактикуващите лекари в Петрич. 14 дни те ще бъдат термометрирани всеки ден, под медицинско наблюдение. Получили са точни указания. Ако някой от тях развие някакви симптоми, ще има специализиран кабинет в Инфекциозното отделение на болницата в Петрич, където ще бъдат преглеждани и ще се прави първоначалният тест за грип. Веднага ще се вземат проби за допълнителни изследвания за всички възможни вируси.", каза д-р Кунчев и допълни, че за момента нямаме възможност да доказваме пряко този коронавирус. До 3-4 седмици ще получим тестове.

Какво знаят специалистите

Това е третият коронавирус, който се проявява. На всеки 10 години от животинския свят се появява подобен вирус, защото условията в Азия са подходящи. Има огромна концентрация на хора и животни, има многобройни пазари на живи екзотични и диви животни в почти всеки голям град. Това, съчетано с високите температури, с непрекъснатата циркулация на вируси и в двете популации, създава идеална възможност за създаване на нови щамове, генетични комбинации, част от които са жизнеспособни, патогенни и могат да се предават от човек на човек.

Какво не знаят

"Не знаем точния механизъм на предаване. Това, че може да се предава от човек на човек е ясно, само че е доста трудно засега, но трябва да знаем дали само това е начинът", каза д-р Кунчев.

Не знаем източника – има съмнения, че е супа от прилепи, отровни змии, какво ли не. Много са неизвестните, но все още оценката на Европейския център по контрол на заболяванията е, че бъдещо разпространение е много вероятно, че заплахата за Европа за внос на коронавирус в Европа е на средно ниво и че засега мерките, които се прилагат са достатъчни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови