Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Човешкият папиломавирус (HPV) е по-опасен за мъжете

OFFNews 30 октомври 2019 в 13:55 12691 0

Снимка Pixabay

Честотата на онкологичните заболявания, причинени от човешкия папиломавирус (HPV) при мъжете надхвърля честотата на свързания с него рак на шийката на матката при жените, съобщават изследователи.

Твърдението потвърждава проведено още през 2017 година изследване на Annals of Internal Medicine, цитирано от „Ню Йорк таймс“, което установява, че 11 милиона мъже и 3,2 милиона жени в САЩ имат орални HPV инфекции. Сред тях 7 милиона мъже и 1,4 милиона жени са имали щамове, които могат да причинят ракови заболявания на гърлото, езика и други области на главата и шията.

Според учените рискът от инфекция е по-висок за пушачите, за хората, които са имали множество сексуални партньори, и за мъжете, които правят секс с мъже. Честият орален секс също повишава риска, констатират експертите. Особено висока е честотата сред мъжете, които имат генитален HPV. Почти половината мъже на възраст от 18 до 60 години имат генитална HPV инфекция, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Човешкият папиломавирус e най-често срещаната сексуално предавана инфекция. Гениталните HPV инфекции са силно заразни и обикновено са свързани със сексуален контакт. Почти всички сексуално активни хора се заразяват в даден момент от живота си. Рисковете се увеличават с броя на партньорите, които имат. Кондомите не осигуряват защита срещу инфекцията, защото вирусът може да се предаде чрез контакт с кожата в зоните, незащитени от презерватива.

Особено висок е рискът от HPV в общността на гей и би сексуалните мъже. Обуславя се от сексуалните контакти, които се случват между неимунизирани срещу вируса. Това е причина във Великобритания например да има кампании за ваксиниране срещу този вирус всяка година. Инициативата е на NHS – еквивалент на НЗОК у нас. Насочена е към гей и би мъже до 45-годишна възраст, включително, и предоставя безплатно ваксина срещу човешкия папиломавирус.

Има над 100 типа HPV, които заразяват кожата и лигавиците. Основната част от тези инфекции протичат безсимптомно и обикновено се лекуват от само себе си. Продължителните инфекции обаче могат да доведат до рак.

Някои от разновидностите на вируса причиняват основната част от карциномите, особено рак на ануса, на гърлото и на пениса при мъжете и на шийката на матката при жените.

Добра превенция на последиците от заразяване с папиломавируса е ваксината, която предпазва от HPV инфекции, които причиняват рак и генитални брадавици, т.нар. кондиломи. В идеалния случай тя се поставя преди човек да стане сексуално активен, но защитата е добра, дори да е поставена по-късно. Превенцията на болестите, които може да предизвика човешкият папиломавирус, е причина и у нас да се организират кампании за ваксиниране сред гей и би общността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!