Д-р Брънзалов: Бонусите от 1000 лв. за медиците на първа линия водят до меркантилност

По думите на специалиста ваксината срещу грип би намалила усложненията от коронавируса

OFFNews 06 август 2020 в 12:43 3006 0

Снимка Архив

„Намесата от 1000 лева за "първа линия" въвежда голяма доза меркантилност в разпределението на тези средства. Самото определение "лекари, работещи на първа линия" е малко мъгляво и даже е рестриктивно. Това каза по БНР д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на БЛС.

Според него това ще доведе до недоволство и неспокойствие в системата. Той посочи, че предвидените 1000 лева са абсолютно недостатъчни в сравнение с другите европейски страни.

„Средствата, които се отделят са многократно повече. Работното време е много по-малко, на което са изложени колегите, които се грижат за такива болни. В Китай на 4 часа екипите се сменят. Тук лекарите работят в тези костюми по от 7 до 12 часа и затова средствата за тези хора трябва да са много повече от 1000 лева“, категоричен е Брънзалов.

Във връзка със заложеното в Анекса към Националния рамков договор увеличение на цените на пътеките, като към всяка бъдат добавени по 20 лева, за да бъдат компенсирани частично лечебните заведения при тестване на пациенти за COVID-19, д-р Брънзалов посочи, че се дава свобода на всеки директор на лечебно заведение сам да реши как да използва тези 20 лева, за да предпази персонала от заразяване.

При извънболничната помощ ситуацията е различна, защото всеки общопрактикуващ лекар сам си набавя личните предпазни средства – това става от собствения му бюджет, коментира още той.

"Имаме пълно съгласие при преговорите с НЗОК да се отпуснат тези средства и мениджърите да решат как да използват тези средства. Анексът към Рамковия договор обаче все още не е подписан", добави зам.-председателят на БЛС.

Той предупреди посочи, че през есента системата ще бъде поставена на изпитание, но България разполагала с достатъчен брой легла. Във връзка с изчерпването на леглата в Благоевградската болница, коментира, че винаги има начин да се реагира. Още повече, че "в това ни е уверил и министърът на здравеопазването, че системата е готова да открие още легла при увеличаване на заболеваемостта", допълни лекарят.

По думите му ваксината срещу грип би намалила усложненията от коронавируса и ваксинирането е правилна стъпка през есенно-зимния сезон. Той припомни, че наесен хората над 65 години ще имат право на безплатна четиривалентна ваксина срещу грип по програма на Министерство на здравеопазването, но препоръчва и на останалите граждани, особено пациентите с придружаващи заболявания, да се ваксинират.

Приемът на имуностимулатори и хранителни добавки като профилактика на коронавируса не е препоръчителен според становището Световната здравна организация, напомни Брънзалов.

„Няма пик на заболеваемостта, бих казал дори, че държим едни стационарни величини, имайки предвид колко проби се правят. Освен това има разлика между това колко са положителните случаи и колко са действително болните“, подчерта д-р Брънзалов. При много голям процент от заразените болестта протича безсимптомно или много леко, а здравната система е вече много по-добре организирана за по-ранната диагностика, коментира специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови