Д-р Емануил Найденов: Разликата между грипа и коронавируса е, че вторият придоби известност

OFFNews 26 март 2020 в 10:18 4490 3

Разликата между грипа и коронавируса е, че вторият придоби известност. Той има всички признаци да се причисли към една стандартна въздушно-капкова инфекция.

Това коментира по bTV д-р Еманиул Найденов, неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски".

По думите му загиналите от сезонен грип в Италия през 2016-2017 г. са били 24 981, а в момента, в световен мащаб, жертвите на коронавируса са по-малко.

Според д-р Найденов COVID-19 не е особено опасна инфекция и това, че някой се е заразил, не означава, че непременно ще загине.

"Това не ебола. Маса от нас ще прекарат вируса и може би до месец повечето ще имат положителен тест, че са прекарали инфекцията в някакъв момент - каза той. - Идеята е да има извънредно положение, за да не се стигне до бедствена ситуация."

Той е на мнение, че у нас няма да има такъв пик на заразата като в Италия.

Няма траен имунитет срещу грипния вирус, защото той мутира. Никой не може да каже дали коронавирусът също ще мутира и дали догодина ще се наложи пак да правим всичко това. След тази пандемия обаче ще има много изводи. Може би ще се окаже, че много от нас са прекарали това заболяване без да разберат и ще се очертаят рисковите контингенти. Ако има повторение на подобен тип зараза, може би ще се модифицират рестриктивните мерки, каза д-р Емануил Найденов.

Не се страхувайте, на този вирус му е изпята песента. Краят му се вижда, допълни лекарят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8959

3

Станчо Панса

26.03 2020 в 11:07

По думите му загиналите от сезонен грип в Италия през 2016-2017 г. са били 24 981

Да, но това са загиналите за цял един сезон, и за цяла Италия.
Сега имаме над 7 000 починали само за няколко седмици, и повечето са само в една област. И тези смъртни случаи са в допълнение на жертвите от сезонния грип.

3092

2

hristohh

26.03 2020 в 10:27

Д-р Найденов,

Заболяването не е неврологично. Хайде да оставите колегите си с по-близки до темата специалности - пулмолози, инфекционисти, епидемиолози да коментират. Защо разваляте доброто впечатление, което оставяхте до момента.

И няколко скромни въпроса, след като сте така запознат с епидемиите в Италия? В Италия през 2016-2017 г. имало ли е препълнени интензивни отделения и триаж по възраст заради недостигащи апарати за обдишване? И защо според СЗО смъртността от грип е в пъти по-ниска. За грип има ваксини и поне два ефективни противовирусни медикамента, които намаляват остротата на инфекцията. За КОВИД-19 колко са?

6145

1

kokoten

26.03 2020 в 10:26

Браво,докторе...Така трябва да се говори...няма безсмъртие на тоя свят...всички сме до някъде....и тоя вирус няма да ни изтреби...само спокойно и без паника...