Д-р Галатея Цветкова: Струпването на много хора по плажовете и басейните е сериозна предпоставка за заразяване на очите с инфекции

Янка Петкова 11 юли 2019 в 16:37 9546 0

Снимка Личен архив

Струпването на много хора по плажовете и басейните, влажната среда, са сериозна предпоставка за заразяване на очите с инфекции през лятото. От какво боледуват очите и как да се предпазим разказва д-р Галатея Цветкова от Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“.

Д-р Цветкова, как въздействат морската вода и водата в басейните на очите?

Въздействието им е по два основни механизма. Водата в местата, където има струпване на много хора, е богат източник на бактерии и вируси, и това е причина за развитието на бактериалните или вирусните конюнктивити.

Първото, което хората отбелязват, е зачервяването на окото и дискомфорта, който започват да усещат. Това са съвсем начални симптоми. Ако не се предприеме нещо в по-ранните стадии, се появява допълнително дразнене, усещане за чуждо тяло в окото. Възможно е да се появи патологичен секрет. Първоначално е воднист и бистър, но ако се задълбочи инфекцията, и тя е бактериална, става жълто-зеленикав на цвят, има гноен вид. Това обикновено са симптомите, които започват да притесняват пациентите в ранен стадий на инфекцията и сравнително бързо търсят лекарска помощ.

Бактериалните и вирусните конюнктивити са изключително заразни. Особено вирусните, епидемичните форми, които бързо и лесно засягат голяма група от хора. Затова е необходимо спазването на много добра лична хигиена, ръцете да се мият редовно. Използват се отделни тоалетни принадлежности, индивидуално спално бельо. Не бива да се пипат общи предмети, защото дори докосването им може да предаде инфекцията. Тези микроорганизми най-бързо се разпространяват във водна, влажна среда, там където слагаме кърпите си.

Много е важно хората, които носят контактни лещи, да не плуват с тях. Те са чуждо тяло, чието присъствие понижава локалния имунитет на окото, а това е предпоставка вирусите и бактериите много по-лесно да се захващат за окото. Средата между лещата и окото е по-благоприятна за развитието им. Категорично трябва да се плува без тях.

Другият механизъм, по който морската вода и водата в басейните могат повлияят, е да подействат като алергичен дразнител и да станат причина за развитие на алергичен конюнктивит. Хлорът в басейните нерядко е алерген за очите и конюнктивата, морската вода също, тъй като концентрацията на сол в нея е по-висока. Хората, които са с алергия, трябва да вземат мерките, които прилагат обикновено, консултирани с алерголога, който ги наблюдава.

Как влияят ултравиолетовите лъчи на очите?

UV лъчите през лятото са алергична компонента. Алергията към слънчевата светлина се нарича вернален конюнктивит. Най-често страдат децата. Родителите забелязват, че мигат по-често, търкат очите си, оплакват се от сърбеж, може да има подуване на клепачите, зачервяване, дразнене от светлината (фотофобия).

Най-податливи са децата с по-светла кожа и светли очи. По-чести са случаите над 4-5-годишна възраст, а в юношеска възраст тази алергия може да се израсте. Обикновено се предписват капки или системно приемане на противоалергични препарати при по-големите. Горещо препоръчвам да няма самолечение, защото кортикостероидните капки не бива да се прилагат неконтролирано при деца заради страничните ефекти. В такива случаи, консултацията с офталмолог е задължителна.

Как трябва да се предпазват хората с алергия към слънцето?

Зависи от степента на проява на клиничните симптоми. В по-лека форма е напълно достатъчно да се носят слънчеви очила с качествена UV защита и шапка с козирка – и двете по възможност.

Кои очила защитават най-добре, обикновено отговорът е – по-скъпите?

Цената невинаги е определяща. Попадала съм и на по-евтини очила с добра защита. Препоръчвам да се купуват слънчеви очила от специализирани магазини, оптики. На тези места има апарат за проверка на качеството на UV защитата. Те подлежат на сериозен контрол, затова няма как да продават некачествени продукти.

Важна е степента на затъмнение на стъклото. Категориите са 4, в оптиките се продават очила със стъкла до втора-трета категория, които се препоръчват за градска среда, 4-та степен е за планински условия, където UV лъчите са доста по-силни. Оптималният вариант са очилата трета категория, при които затъмнението на стъклото е около 80 %. Цветът на лещата няма значение.

Очилата защитават не само от UV лъчите, но и от попадане на чуждо тяло в окото – пясъчинки или механични дразнители при работа. В летния сезон, хората много често се занимават с ремонти и други дейности, затова особено зачестяват случаите на вътреочни чужди тела. При нас в момента идват точно такива пациенти. Случаите са изключително сериозни, защото когато чуждото тяло попадне вътре в окото, особено ако е метално, причинява инфекции, които могат да доведат до слепота.

Продължителното излагане на слънчева светлина може да има и по-отложени във времето ефекти. Особено при хората, които работят предимно на открито. Те са предразположени към по-ранно развитие на външно перде (птеригиум). Това е мембрана, конюнктива, която прораства върху роговицата и може да се стигне до пълно закриване на зеничния план и обратима слепота. Другото, което е установено е, че тези хора може по-рано да развият катаракта (помътняване на вътреочната леща). При катарактата зрителната острота намалява бавно и постепенно, и може да се стигне до пълна, обратима слепота. Затова профилактичният преглед веднъж годишно е много важен.

Можем ли да се ориентираме дали конюнктивитът е бактериален, вирусен или алергичен? Има ли характерни симптоми?

Основната разлика е, че при бактериална инфекция има патологичен секрет – гурели, залепнали клепачи, които се забелязват сутрин при събуждане. Възпалението при бактериалния конюнктивит изглежда по-сериозно заради секрета. Очите са доста по-зачервени. Освен това може да е засегнато само едното око.

Алергичните конюнктивити най-често засягат двете очи, няма патологичен секрет или е изключително бистър, може да има сълзене, сърбежът е много по-изразен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови