Д-р Гугъл греши в 60% от диагнозите, показва проучване

OFFNews 11 ноември 2019 в 15:58 2141 0

Снимка Pixabay

Двама от всеки 5 души си поставят грешни диагнози и си откриват сериозни заболявания след консултация с д-р Гугъл. До този извод са стигнали учени от САЩ, изследвайки над 2000 души, съобщава MedikForum.

Трудният достъп до медицински услуги, високите цени на здравните застраховки и друг проблеми от подобен характер заставят много американци да търсят помощ в интернет. Анкета сред 2140 жители на Щатите показва, че 40% от тях са си поставяли лъжливи диагнози с помощта на д-р Гугъл.

При това диагностицираните с търсачката болести се оказвали доста сериозни. Както показали последващи изследвания техните симптоми не били свързани с някакво заболяване.

65% от респондентите използвали интернет за самодиагностика, но резултатите им нанесли повече вреда, отколкото полза.

Учените констатирали, че при 74% от хората притесненията се задълбочили след самодиагностика в интернет. Отговорите, които получавали от д-р Гугъл, били близо до истината при по-малко от 40% от случаите.

Все пак има и положителна тенденция - 51% от запитаните се обръщали първо към специалист.

26% от участниците в изследването нямали личен лекар, а 60% избягвали срещите с медици. В 47% от случаите това било свързано с високите цени на медицинските услуги, 37% пациентите били убедени, че лекарите не вярват в симптомите им, а други 37% съобщили, че нямат време да ходят на лекар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови