Д-р Марин Пенков: С новия скенер ще можем да преглеждаме до 40 души дневно

Последен клас ядрено-магнитен резонанс бе открит днес в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Янка Петкова 07 юли 2020 в 13:17 5721 0

Снимка БТА/Христо Касабов

"Продуктивността на този тип ядрено магнитен резонанс се очаква да е 40% по-голяма, отколкото на по-старите апарати. Надяваме се дневно за диагностика през апарата да минават 40 човека."

Това каза при откриването на новия ядрено-магнитен резонанс последно поколение неврорентгенологът д-р Марин Пенков, началник на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

"Апаратът е конфигуриран за целите на болницата и спрямо нейния профил – невроизобразяване, гастроентерология и, разбира се, много голямо внимание е отделено на децата, защото си сътрудничим изключително тясно с колегите от Педиатричната болница", уточни специалистът пред OFFNews.

Той обясни, че отделението работи с НЗОК, с фондовете за допълнително здравно осигуряване и няма проблем с достъпа на всички желаещи пациенти до модерната апаратура.

"Надяваме се сега пропускливостта ни да е много по-голяма с двата апарата, за да можем в много кратък период да преглеждаме. Изследванията не изискват оставане в болница - човек идва, преглежда се, между 2 и 24 часа излизат резултатите, в зависимост от диагнозата. Самото изследване може да бъде между 12 минути и 1 час, в зависимост от това какво изследваме, каква е клиничната ситуация и задачата спрямо това. Основното в образната диагностика е, че ние отговаряме на въпроси. Колегите питат – ние отговаряме", коментира специалистът, който наскоро стана първият българин с европейска диплома по детска неврорентгенология.

Д-р Пенков каза още, че стремеж на екипа е да се развива в областта на феталната морфология. Специалистът уточни, че работят много тясно с колеги фетални морфолози и ги подкрепят при нужда в поставянето на правилна диагноза преди да се роди детето. Това, че апаратът е специално програмиран за работа с деца, дава възможност много по-рано и по-точно да се поставят диагнозите. 

"Изследванията на малките пациенти се случват благодарение на това, че работим много добре с колегите от Клиниката по анестезиология и реанимация, тъй като до 10-годишна възраст децата задължително се изследват под упойка, има монитор, който да следи жизнените им функции. Това е финалът на дългогодишните усилия на целия екип, за което съм им страшно благодарен", обобщи д-р Пенков.

Министър Ананиев, който присъства на откриването, коментира, че е добър знак, че в такива сложни за здравната система времена лечебните заведения инвестират в апаратура и техника, защото това подобрява качеството на лечебния процес. Той подчерта, че този ядрено-магнитен резонанс е 10-ят в Европа с толкова висок клас и осигурява скоростна, прецизна диагностика и комфорт на пациентите. Друг факт, който отбеляза здравният министър, бе че инвестицията от 6 млн. лв. за закупуване на скенера е изцяло на болницата.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови