Д-р Николай Шарков: Пломбите за децата са 100% безплатни

OFFNews 04 декември 2019 в 11:20 1636 0

Снимка Архив

"Пломбите за децата са 100% безплатни", заяви в интервю за БНР д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз (БЗС).

По думите му децата имат много добър пакет по задължително здравно осигуряване, който включва един преглед годишно и 4 дейности, включващи зъбния кариес и неговите усложнения.

Профилактиката на детето започва от бременността на майката, изтъкна още специалистът. Храненето също е изключително важен елемент.

"Индивидът е едно цяло и здравето на устата рефлектира върху всички органи и системи на човешкото тяло и обратното", посочи той и уточни, че техните усилия са насочени към превенция на заболяванията:

„130 хил. деца са минали през програмата за орална профилактика. На повече от 460 хил. зъба са били поставени силанти. Това е огромен труд, осъществен от около 400 изпълнители на програмата, които са доброволци, и от 28 регионални координатори“.

По думите на д-р Николай Шарков поставянето на силанти на зъбите намалява зъбния кариес драстично – до 70%, според литературни източници. "При нас процентът е малко по-висок", подчерта той.

Днес БЗС ще проведе годишен форум във връзка с Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови